Deşi, iniţial, Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor din Belgia a fost criticată că nu a acţionat suficient de repede după ce a aflat de contaminarea cu fipronil, miercuri, ministrul belgian al Agriculturii a afirmat că olandezii au fost cei care au răspuns târziu solicitărilor. "Dacă dăm vina unii pe alţii nu vom rezolva nimic şi vreau să stopez asta", a afirmat Vytenis Andriukaitis, într-o declaraţie acordată Reuters.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că va putea convoca întâlnirea înainte de 30 septembrie. "Trebuie să lucrăm împreună pentru a învăţa din această experienţă şi să mergem mai departe, în loc să ne irosim timpul arătând cu degetul", a apreciat comisarul UE. Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA.

Luni, UE a notificat Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Elveţia că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste ţări, în timp ce autorităţile din Belgia şi Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole. Belgia a informat pe 20 iulie organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziţilor si care ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.

Luxemburg a devenit joi cel mai recent stat din Uniunea Europeană afectat de scandalul ouălor contaminate cu insecticid, după ce lanţul de magazine Aldi a decis retragerea acestor produse de pe rafturi, dar şi alte unităţi comerciale sunt afectate, au anunţat joi autorităţile. Micul ducat devine al optulea stat afectat, după ce ouă contaminate cu o substanţă toxică denumită fipronil au fost găsite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa.

Doi furnizori luxemburghezi de mâncare preparată, Caterman şi Carnesa, au informat că au primit ouă de la o sursă contaminată din Belgia, dar produsele în care s-au folosit ouăle au fost retrase. "Prin urmare, nu mai sunt produse contaminate pe piaţă", a dat asigurări un purtător de cuvânt al Executivului.

Ouă potenţial contaminate cu insecticid au fost găsite în Polonia, însă acestea nu au ajuns la consumatori, au anunţat vineri autorităţile de la Varşovia. ximativ 40.000 de ouă vor fi retrimise furnizorului din Germania, a anunţat Jan Bondar, purtător de cuvânt al Inspectoratului sanitar din Polonia.

Separat, ministrul Agriculturii din Franţa, Stephane Travert, a anunţat vineri că testele efectuate la ouăle importate contaminate nu au arătat riscuri la adresa sănătăţii publice. Travert a declarat la postul de radio RMC că aproximativ 244.000 de ouă importate din Olanda şi Belgia şi vândute în Franţa sunt contaminate cu fipronil.