În legătură cu criza refugiaţilor cu care se confruntă Europa, preşedintele american Barack Obama a ordonat săptămâna trecută primirea în SUA a cel puţin 10.000 de refugiaţi sirieni la sfârşitul anului bugetar 2016 (care se încheie pe 30 septembrie). La sfârşitul lunii septembrie 2015, nu vor fi decât 1.800 de refugiaţi sirieni care trebuiau primiţi pe teritoriul SUA încă din 2011.

Aceste cifre sunt considerate derizorii, ţinând cont de faptul că sunt peste patru milioane de refugiaţi sirieni în lume, în principal în tabere instalate în Turcia, Liban, Iordania şi în Irak, şi avânt în vedere tradiţia istorică de a primi refugiaţi în America.

''Aceasta este pe cale să se transforme rapid într-o chestiune de moştenire pentru Administraţia Obama'', a estimat vicepreşedintele filialei Oxfam în SUA, Paul O'Brien, într-o conferinţă de presă la Washington, alături de reprezentanţi ai unor asociaţii internaţionale precum Save the Children şi Mercy Corps.

În opinia organizaţiilor neguvernamentale, SUA ar putea primi cel puţin 100.000 de refugiaţi sirieni. Ele au reamintit faptul că, în anii 1970, SUA şi-au deschis porţile pentru peste 300.000 de persoane care s-au refugiat din cauza războiului din Vietnam şi că Washingtonul primeşte în fiecare an cel puţin 70.000 de refugiaţi de toate naţionalităţile.

Potrivit Reuters, şeful Departamentului de Securitate Internă al SUA, Jeh Johnson, a afirmat marţi că instituţia sa lucrează la un plan pentru primirea a cel puţin 10.000 de refugiaţi sirieni în cursul anului viitor, ţinând cont de existenţa unor constrângeri bugetare, scrie agerpres.