Este un scenariu care poate deveni realitate in cazul unui embargou aplicat livrarilor de petrol si gaze din Rusia, dar pe care liderii europeni incearca din rasputeri sa-l evite, precizeaza autorii analizei.

Pentru ca, explica ei, in cazul unei asemenea evolutii, Produsul Intern Brut al zonei euro va fi, la inceputul anului 2015, mai mic cu 3,5% comparativ cu scenariul debaza, PIB-ul Statelor Unite va pierde, la randul lui, 3%, cel al Japoniei - 2,4%.

Dar cea mai afectata va fi, desigur, Rusia: PIB-ul national va afisa un recul de 10%, chiar mai mult, fata de prognoza neutra (fara escaladarea crizei), iar recesiunea va fi similara celei din perioada crizei financiare mondiale din 2008, cand Produsul Intern Brut al Rusiei s-a prabusit cu 7,8%.

Pretul mediu al petrolului marca Brnt este, in prezent, de 108,8 dolari/bari, potriivit datelor Bloomberg. Recordul istoric a fost stabilit in iulie 2008, cand aurul negru a atins 147,5 dolari/baril. In opinia economistilor, socul petrolie din 2008 a fost principala cauza a recensiunii globale. Este de inteles de ce liderii occidentali se opun categoric unei abordari extreme a sanctiunilor impotriva Rusiei, concluzioneaza Oxford Economics.

Autorii raportului sunt de parere ca, dupa toate probabilitatile, nu se va ajunge la sanctiuni comerciale, dar se va diminua exportul de resurse energetice rusesti din cauza sistarii tranzitului prin Ucraina. In aceste conditii, PIB-ul Rusiei va inregistra un declin de 2%, iar retragerea de capital strain va seca  sectorul bancar de lichiditati. "Consumatorii si mediul de afaceri din Rusia vor suferi din cauza cresterii dobanzilor, a deprecierii rublei si a inflatiei galopante", anticipeaza Oxford Economics.

In acest caz, Europa va reveni, in a doua jumatate a acestui an, la recesiune tehnica. Ungaria, Polonia si Turcia vor fi cele mai afectate economii. Pretul la gaze pe piata europeana va creste cu 15%, petrolul scumpindu-se, la randul lui, cu 10%.

Pretul petrolului va creste oricum, sustin incluisiv analistii agentiei Fitch Ratings. Pentru ca, explica ei, sanctiunile din domeniul exportului de tehnologii occidentale destinate sectorului energetic al Rusiei vor reduce ritmul productiei, vor bloca, practic, proiectele din zona arctica si, ca o consecinte, vor determina o scumpire a titeiului.