Pentru moment, Pico do Fogo este unul dintre cei mai mari si mai activi vulcani insulari. Anul trecut, muntele s-a trezit, iar specialistii in domeniu se tem de o eruptie masiva, care ar putea constitui punctul de plecare pentru un tsunami fara precedent in Oceanul Atlantic.

"Acest val devastator va genera distrugeri inimaginabile", a apreciat Ricardo Ramalho. Pico do Fogo a reintrat in activitate la 23 noiembrie 2014, cand micul orasel Portela a disparut, practic, sub raurile de lava.

In urma cu 73.000 de ani, Pico do Fogo a produs un val de peste 300 de metri inaltime, unic in istoria geologica a Terrei. Astazi, oamenii de stiinta se tem ca o catastrofa de amploare similara s-ar putea produce curand.

Recent, cercetatorii au descoprit noi detalii referitoare la tragedia din era preistorica, ajungand la concluzia ca, dupa toate probabilitatile, forta valurilor generate de eruptie a fost rezultatul impactului cu apa a bolovanilor uriasi, de peste 770 de tone, aruncati de vulcan la o distanta de aproximativ 48 de kilometri. 

S-au format, astfel, valuri de 244 de metri, dar si mai inalte, care au maturat insulele invecinate. "Trebuie sa fim foarte vigilenti", a insistat Ramalho. De precizat ca, anterior, teoria unui tsunami gigant a fost confirmata de fizicianul Michio Kaku, futurolog american de origine japoneza. "De fapt, intrebarea nu este se va produce un asemenea dezastru", a spus el.