Astfel, leul românesc şi forintul unguresc au atins minime istorice în raport cu francul elveţian. Decizia neaşteptată a BNS de a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro va ridica costul rambursării creditelor în franci elveţieni, inclusiv a celor ipotecare.

Polonia se teme, la randul ei, ca deprecierea zlotului ar putea alimenta temerile privind stabilitatea financiară a tarii. In orice caz, asa crede analistul Piotr Matys, de la Rabobank International în Londra.

Zlotul polonez, forintul unguresc, leul românesc şi leva bulgărească au înregistrat joi cel mai semnificativ declin faţă de francul elveţian, în rândul monedelor a 24 de state în curs de dezvoltare analizate de Bloomberg.

Valoarea creditelor ipotecare din portofoliile băncilor poloneze se ridica la 131 miliarde de zloţi (36 miliarde de dolari) la sfârşitul lunii noiembrie, sau 46% din totalul creditelor ipotecare, conform datelor autorităţilor de supervizare.

La Budapesta, forintul s-a depreciat cu 15%, iar acţiunile celei mai mari bănci din Ungaria, OTP, au scăzut cu 3,1%. Grupul bancar austriac Erste a dat asigurări că decizia BNS nu reprezintă o problemă pentru împrumuturile acordate de Erste în Ungaria, unde multe persoane au luat credite ipotecare în franci elveţieni.

La Bucureşti, moneda naţională s-a depreciat joi, puternic, faţă de francul elveţian, pe fondul deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei. Astfel, Banca Naţională a României a calculat un curs de 4,3287 lei/franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din şedinţa de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

"A fost o surpriza. Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, nu m-a contactat. Consider că e destul de surprinzător că nu m-a contactat. Sper că a comunicat cu colegii de la alte bănci centrale, dar nu ştiu dacă a fost aşa", a comentat seful FMI, Christine Lagarde.