Aceasta este ultima deplasare pe care o efectuează în calitate de Suveran Pontif, având în vedere că joi seara, la ora locală 20.00, devine oficială decizia sa de a renunţa la pontificat.

In cadrul unei intervenţii neprogramate în faţa cardinalilor la Vatican, Benedict al XVI-lea l-a asigurat, joi, pe viitorul Papă de "respectul şi supunerea sa necondiţionată".

Papa i-a îndemnat pe cardinali să fie "o orchestră" în care "diversitatea să concureze în armonia" realităţii mai elevate a Bisericii. Apoi şi-a exprimat mulţumirile pentru "proximitatea", "sfaturile" şi "marele ajutor" care i-au fost acordate. El i-a invitat să fie "supuşi" Sfântului Spirit.  'Sunt un simplu pelerin, care îşi încheie drumul pe acest pământ', a spus Papa.

Papa Benedict al XVI-lea a ajuns la Castel Gandolfo, reşedinţă de vară a suveranilor pontifi, situată la aproximativ 30 de km de Roma. La sfârşitul lui aprilie, Joseph Ratzinger se va instala într-o mănăstire situată în grădinile Vaticanului.

În ultimul său mesaj pe Twitter, Papa Benedict i-a îndemnat pe credincioşi să-l aşeze Hristos în centrul vieţilor lor.'Vă mulţumesc pentru iubirea şi sprijinul vostru. Fie să reuşiţi să trăiţi mereu bucuria de a-l aşeza pe Hristos în centrul vieţii voastre!', a urat Papa Benedict al XVI-lea în mesajul postat la ora 16.02 GMT pe contul său, numit pontifex, care se va închide în această seară.