"Majoritatea căsătoriilor sacramentale sunt nule, deoarece tinerii spun +da, pentru toată viaţa+, dar ei nu ştiu ce înseamnă asta", a declarat suveranul pontif în Bazilica San Giovanni din Laterano, potrivit agenţiei specializate în problemele Vaticanului, I.Media. Tinerii ''nu ştiu ce spun, deoarece ei au o cultură diferită. Ei (...) au bunăvoinţă, dar nu au conştiinţă", a insistat el.

În faţa a numeroşi credincioşi şi preoţi din Dieceza de Roma, papa a răspuns în mod spontan la întrebări legate de recentele sinoade cu privire la familie şi de exortaţia sa apostolică "Amoris Laetitia". Francisc a evocat deja de mai multe ori posibila nulitate a căsătoriilor contractate prin convenţie socială, un mod pripit, fără pregătire, pentru că tânăra este gravidă sau din dorinţa de a purta rochia albă de mireasă.

El a spus că a observat de multe ori căsătorii de acest tip în Argentina. Dar nu a menţionat niciodată faptul că acestea pot reprezenta ''majoritatea'' uniunilor celebrate de Biserica Catolică. Ulerior, serviciul de presă al Vaticanului a căutat să rectifice această luare de poziţie, subliniind ca papa a vorbit despre o "parte", şi nu de o "majoritate" a căsătoriilor invalide.

Mariajul catolic este o taină indisolubilă şi nu permite divorţul, dar Francisc a schimbat anul trecut procedurile de recunoaştere a nulităţii unei căsătorii - ceea ce practic semnifică că această taină nu a existat niciodată - în faţa instanţelor ecleziastice, pentru a le simplifica, accelera şi a le face mai puţin costisitoare, mentioneaza agerpres.