Papa Francisc a intarit printr-un „muto proprio” (decret papal) functiile Autoritatii de informare financiara, instituita in 2010 de predecesorul sau, Benedict al XVI-lea si menita sa evalueze si sa aprobe toate serviciile de natura financiara ale diferitelor institutii care depind de Vatican.

Au fost adoptate mai multe masuri: legile care se aplica statului Statului Vatican vor fi extinse la ministerele, organismele si institutiile care depind de Sfantul Scaun. Autoritatea financiara a primit, de asemenea, onoua functie, cea de „prudential supervision” – evaluare si aprobare – a tuturor organismelor care „desfasoara activitati de natura financiara, raspunzand, astfel, unei recomandari a comitetului Moneyval al Consiliului Europei”, a precizat un comunicat al Vaticanului.

A fost constituit, in egala masura, un „comitet de securitate financiara”, care drept obiectiv coordonarea activitatilor Sfantului Scaun si al Statului Vatican in domeniul luptei impotriva reciclarii. Acest „motu proprio”, in plina luna august, demonstreaza mobilizarea Papei Francisc pentru transparenta la Vatican.