Noul Suveran Pontif a alunecat în timp ce cobora de pe un podium, în Sala Clementină, însă şi-a redobândit repede echilibrul. Imediat după aceasta, el l-a îmbrăţişat pe decanul Colegiului Cardinalilor, Angelo Sodano, care venea să-l întâmpine.

In alta ordine de idei, Vaticanul a respins ferm, vineri, acuzaţiile de colaborare cu junta militară argentiniană formulate la adresa Papei Francisc, calificându-le drept "calomnioase şi defăimătoare".  Este o campanie venită din partea unor "elemente ale stângii anticlericale pentru a ataca Biserica şi ele trebuie să fie respinse", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, citind un comunicat oficial.

Controversa cu privire la atitudinea adoptată de către Biserica Catolică argentiniană în timpul dictaturii a apărut imediat după alegerea lui Bergoglio, care a fost audiat de către justiţie ca martor, fără să fi fost vreodată acuzat.

Critici ai lui Bergoglio denunţă rolul acestuia în dispariţia a doi misionari iezuiţi, Orlando Yorio şi Francisco Jalics, încarceraţi pe 23 martie 1976, iar ulterior torturaţi la Şcoala de Mecanică a Marinei (ESMA). Ei au fost eliberaţi cinci luni mai târziu. Prelatul argentinian conducea, la vremea respectivă, iezuiţii din Argentina.

  "Am făcut ceea ce am putut, la vârsta pe care o aveam, cu ajutorul puţinelor relaţii pe care le aveam, pentru a interveni în favoarea unor persoane sechestrate", afirmă Jorge Bergoglio într-un volum de interviuri, scrie Mediafax in pagina electronica.