Incepand de ieri, secretele proprietarilor de companii offshore din BVI au devenit vulnerabile. ICIJ, o structura a Center for Public Integrity din Washington a anuntat ca a reusit sa intre in posesia a 2,5 milioane de fisiere digitale, care cuprind informatii despre aproape 120.000 de persoane juridice, fiind vorba, in marea lor majoritate, de companii offshore inregistrate in BVI, precum si in Insulele Cook (Noua Zeelanda), in Hong Kong sau Singapore.

Potrivit ICIJ, care a aplicat, incepand din 1997, schema folosita anterior la publicarea datelor WikiLeaks, continutul fisierelor a fost transmis unui numar de 38 de mijloace de informare in masa din 15 state ale lumii. Primele documente vor apare zilele urmatoare. "Această investigaţie ridică perdeaua de deasupra sistemului offshore şi oferă o imagine transparentă a paradisurilor fiscale şi a persoanelor şi companiilor care beneficiază de ele", a declarat Gerald Ryle, director al ICIJ, intr-un amplu articol aparut in The Guardian. La randul sau, ziaristul David Lee mentioneaza ca pe lista intocmita de ICIJ figureaza „de la presedinti la plutocrati”, de la fiica dicatorului filipinez Ferdinand Marcos, la „milionarul britanic, acuzat ca a ascuns active de fosta sa sotie”. 

The Guardian a descoperit pe lista numele lui Achilleas Kallakis, care, prin firme offshore inregistrate in BVI, a imprumut din banci britanice si irlandeze suma record de 750 milioane lire sterline. Dar sunt si functionari sau familii independente din Canada, Statele Unite, India, Pakistan, Indonezia, Iran, China, Thailanda si fotele regimuri comuniste.

32.000 de miliarde de dolari

„Scurgerea de informatii poate provoa un cutremur planetar in industria infloritoare a paradisurilor fiscale”, scrie Gerald Ryle. In opinia fostului economist sef al cabinetului McKinsey, in aceste locuri ar putea fi ascunse aproape 32.000 de miliarde de dolari.Documentele prezintă fapte şi date, respectiv transferurile de bani şi legăturile dintre companii şi persoane, şi arată extinderea fenomenului secretelor financiare offshore în întreaga lume, care a permis celor bogaţi şi cu relaţii să eludeze fiscul, alimentând corupţia deopotrivă în ţările dezvoltate şi sărace.

Totodată, este vorba de cele mai multe informaţii confidenţiale obţinute vreodată de o organizaţie de media. Masurata in gigabiti, mărimea totală a fişierelor este de peste 160 de ori mai mare decât scurgerile de date ale Departamentrului de Stat din SUA obţinute de Wikileaks în 2010. La analizarea documentelor ICIJ a colaborat cu reporteri ai The Guardian şi BBC, Le Monde, Suddeutsche Zeitung şi Norddeutscher Rundfunk, Washington Post, the Canadian Broadcasting Corporation (CBC) şi alte 31 de parteneri media din lume.

Pe parcursul cercetării au fost intervievaţi sute de experţi, oficiali guvernamentali, avocaţi, clienţi offshore şi alte surse din întreaga lume. Documentele arată cum megabogaţii se folosesc de structuri complexe offshore pentru a deţine proprietăţi, opere de artă şi alte bunuri, beneficiind în acelaşi timp de avantaje fiscale care nu se află la îndemâna oamenilor obişnuiţi.

Multe dintre cele mai mari bănci ale lumii, între care UBS, Clariden şi Deutsche Bank, au lucrat agresiv pentru a pune la dispoziţia clienţilor companii ascunse în Insulele Virgine Britanice şi alte paradisuri fiscale. De asemenea, schemele piramidale şi alte fraude de amploare folosesc în mod curent paradisurile fiscale pentru inregistrare şi transferul câştigurilor ilegale.

Primele victime

• Omul de afaceri venezuelean Moris Beracha este acuzat de ICIJ de implicare intr-o afacere necurata de 140 milioane de dolari vizand fondul de pensii al companiei petroliere PdVSA.

• Fiica fostului dictator filipinez Ferdinand Marcos, Maria Imelda, nu a declarat importante active detinute in paradisuri fiscale. Este posibil sa fie vorba de o parte a „mostenirii Marcos”, suspectat a a sustras din bugetul tarii pana in 1986 aproximativ 5 miliarde de dolari.

• Dupa exemplul baronesei  Carmen Thyssen-Bornemisza, presa spaniola demonstreaza cum au scapat de impozitare mari colectionari la achizitia unor opere de arta scumpe in cadrul licitatiilor Sotheby’s.

• Omul de afaceri Hassan Gozal si cele doua fiice ale presedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, ar detine, potrivit The Guardian, o proprietate comuna in BVI.

• Jean-Jaques Augier, consilier al presedintelui Frantei, Francois Hollande, este suspectat de cotidianul Le Monde de sustragerea de la impozitare a peste 600.000 de euro cu ajutorul unei firme inregistrate in BVI si Insulele Caiman intr-o afacere comuna cu intreprinzatorul chinez YI Shu.