Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a inaugurat vineri prima centrală cu panouri fotovoltaice a societăţii Electrocentrale Grup SA din România, valoarea totală a investiţiei fiind de 2,4 milioane de euro.

"Este prima investiţie de acest gen şi mi-aş dori să vedem cât mai multe asemenea parcuri care să ne permită să spunem că putem avea investiţii cu costuri mai mici decât cele planificate. Este un exemplu că se poate şi în ţara noastră", a declarat ministrul Gerea, citat de agerpres.

El şi-a exprimat speranţa ca asemenea investiţii să continue şi să permită utilizarea energiei verzi şi în agricultură.

"Intenţionăm să nu ne oprim aici şi să dezvoltăm un proiect de investiţii cu fonduri europene în zona Capitalei. Suntem prima companie cu capital integrat de stat care realizează o investiţie finanţată din surse proprii în zona regenerabilă şi încercăm să fim prima companie a statului care realizează o altfel de investiţie pe fonduri europene", a declarat, la rândul său, directorul general al societăţii Electrocentrale Grup SA, Eduard Olteanu.

Întrebat fiind dacă în România, cu excepţia celui de la Brăila, mai există vreun grup energetic care ar putea fi vândut, ministrul Energiei a menţionat că, deocamdată, nu se ştie. "Pentru Complexul Energetic Oltenia avem în elaborare un plan de restructurare care va prevedea, la final, probabil, şi separarea câtorva facilităţi care, în mod normal, nu ar trebui să ţină de complex. În acest caz, se va lua o decizie de către viitorul consultant, în funcţie de analizele care se vor efectua", a menţionat ministrul Andrei Gerea.

Investiţia de la Brăila a început, potrivit constructorului, în luna noiembrie a anului trecut, s-a finalizat în luna februarie a acestui an, dar a fost pusă în funcţiune în urmă cu câteva zile. "Au durat foarte mult operaţiunile de obţinere de la societatea Electrica SA a acordurilor de racordare şi racordul propriu-zis", a menţionat directorul general al societăţii Electrasol Proiect SA, Alexandru Suciu.

"Ca ordin de mărime, suntem net inferiori faţă de grupul anterior, dar discutăm de o capacitate care produce şi distribuie finit, în antiteză cu o termocentrală supradimensionată faţă de gradul de absorbţie a energiei în sistem", a precizat directorul general Eduard Olteanu.

Societatea Electrocentrale Grup SA s-a înfiinţat în anul 2013 prin divizarea parţială a societăţii Termoelectrica SA, înainte de intrarea în procedura de dizolvare a acestei foste firme de interes public, conform angajamentelor asumate de statul român faţă de organismele financiare internaţionale.