Ceaiul este atat de bun si de unic, incat a fost boteza Yunnan, dupa numele provinciei, renumita insa pentru orezul cultiva pe aceste pamanturi.

Urmand cu fidelitate conturul pantelor, teresele de orez se desfasoara in fata ochilor intr-un peisaj ireal parca, greu de desris in cuvinte.

Se crede ca orezul a inceput sa fie cultivat in China in urma cu aproape 8.000 de ani. Dar daca la ses aceste culturi nu ridica mari probleme, in zona deluroase, oamenii au fost nevoiti sa inventeze si sa adapteze mediul inconjurator nevoilor lor.

Asa au aparut in China, dar si in alte tari, teresele de orez. In Yunnan, terasele sunt dispuse pana la inaltimi de 2000 de metri deasupra nivelului marii si ocupa o suprafata de aproximativ 20.000 de metri patrati.

Asezate in trepte, fasiile de pamant au fost sapate de generatii la rand. O munca titanica, de o precizie de ceasornicar: orice greseala, cat de mica, putea duce la deteriorarea peretilor teresalelor si a sistemului de irigatie, la distrugerea terenului.

Din februrie pana in martie, cand rasadurile de aseaza in pamant, terasele se umplu cu apa de izvor, iar in septembrie se aduna roadele. In functie de ciclul agricol, de-a lungul anului, se modifica si peisajul tereselor de orez. 

Vara, ele sunt de un verde aprins, toata intreaga vale se imbraca in vesminte aurite, presarate cu dungi maron. Dar cel mai frumos este din noiembrie pana in aprilie.

Apa proaspata de izvor si campurile in trepte reflecta razele soarelui, transformand totul intr-un tablou de un farmec deosebit.

Provincia Yunnan nu cunoaste "efectele devastatoare, uneori" ale turismului de masa. Absenta unui aeroport apropiat si drumurile care lasa mult de dorit, i-au tinut departe pe vizitatorii curiosi.

Un neajuns care a protejat insa frumusetea teraselor de orez. Cu ajutorul agentia Airpano, va invitam intr-o excursie rara.