Marea Britanie va parasi UE la sfârşitul lunii martie 2019, obligand o serie de instituţii să-şi restructureze activitatea. In acest context, marile bănci şi-au înfiinţat noi centre de operaţiuni în interiorul blocului comunitar pentru a-şi asigura accesul la clienţii din UE. Analiştii sunt de parare ca Frankfurt va avea cel mai mult de castigat de pe urma Brexitului, după ce bănci importante, ca Standard Chartered Plc, Nomura Holdings Inc, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc şi Daiwa Securities Group Inc au deja capitala financiară a Germaniei ca sediu al operaţiunilor lor în UE.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul cred ca o decizie similara va veni inclusiv din partea băncilor americane de investiţii Morgan Stanley şi Citigroup. Pe acest fundal, incercările Parisului de a atrage băncile care intenţionează să-şi reloce activităţile din Londra par deja sortite esecului, mai ales in conditiile unor reglementări anevoioase privind concedierea angajaţilor, sistemul de impozitare volatil şi ridicat.

Prin urmare, nu e de mirare ca numărul băncilor care şi-au exprimat intenţia de a se muta la Frankfurt este deja dublu faţă de cele care au ales Parisul. Luna trecută, Le Maire a anunţat că, in 2018, va renunţa la taxa pe tranzacţiile financiare, pentru ca descurajează băncile să vina la Paris. Şi preşedintele Emmanuel Macron s-a angajat să reducă gradual impozitul pe profit la 25% până în 2022, de la 33% în prezent.

Guvernul de la Paris a majorat finanţarea pentru şcolile bilingve, pentru ca expaţii să se adapteze mai uşor la stilul francez de viaţă. Orasul de pe Sena vrea să atragă 20.000 de locuri de muncă din Marea Britanie, conform datelor Paris Europlace, principalul grup de lobby financiar din Franţa. De asemenea, Parisul este interesat să găzduiască şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), organismul care reglementează băncile din UE şi care a anunţat deja că va trebui să se mute de la Londra după decizia Marii Britanii de a ieşi din UE.

În indicele centrelor financiare globale realizat de Z/Yen Group Ltd, Parisul ocupa numai locul 29, inainte de Casalanca, dar dupa Munchen. Pe primul loc este Londra, urmată de New York şi Singapore. "Multe bănci şi mulţi investitori ar trebui să fie conştienţi că Franţa se schimbă", a afirmat Le Maire, menţionând trasferul starului brazilian Neymar la clubul de fotbal Paris Saint Germain.