Participarea parlamentarilor va fi strict voluntară, antrenamentul urmând să se desfășoare probabil în luna mai. De asemenea, președintele Seimului i-a îndemnat pe toți polonezii cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani să participe, tot pe bază de voluntariat, la astfel de programe de instrucție militară.

Polonia este tot mai îngrijorată de conflictul din Ucraina, unde Rusia sprijină direct insurgenții separatiști. Armata poloneză este alcătuită începând din anul 2008 exclusiv din militari profesioniști, efectivele ei fiind în prezent de 85.000 de ofițeri și soldați, plus 20.000 de rezerviști.

Guvernul de la Varșovia a inițiat un amplu program de modernizare a armatei — accelerat după declanșarea conflictului din Ucraina — urmând să aloce pentru această inițiativă zeci de miliarde de euro în anii următori.

Ministrul Tomasz Siemoniak a anunțat încă din luna ianuarie că va adopta măsuri pentru a stimula tinerii să urmeze cariera militară, se vor constitui unități paramilitare și va fi sporit numărul exercițiilor pentru pregătirea rezerviștilor, în anul 2016 circa 38.000 de rezerviști urmând să fie chemați să participe la antrenamente militare, față de 12.000 anul acesta, scrie Agerpres in pagina electronica.