Spre exemplu, vicepresedintele Dumei de Stat, camera inferioara a parlamentului, Serghei Jelezniak, a estimat ca numirea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa (sudul Ucrainei) ar putea fi o provocare la adresa Moscovei cu scopul de a atrage Rusia într-un război cu Ucraina.

Detaliind scenariul unei astfel de provocări, politicianul a evocat un atac al militarilor ucraineni împotriva forţei ruse de menţinere a păcii în Transnistria. 'Despre un conflict în Transnistria se vorbeste de ceva timp, dar acum s-ar putea produce. Acolo sunt peste 160.000 de cetăţeni rusi, sunt forţele noastre de menţinere a păcii, acolo sunt obligaţiile noastre internaţionale', a lansat Jelezniak, adăugând că într-o situaţie similară, în 2008, Saakaşvili a decis ofensiva asupra Osetiei de Sud.

Vicepreşedintele Dumei a subliniat că, în cazul unui atac asupra forţei de menţinere a păcii din Transnistria, 'Rusia nu va putea să nu intre în război'. 'Regimul de la Kiev va cădea atunci şi toate consecinţele politicii puse în aplicare de Kievul post-Maidan vor ajunge pe umerii noştri. Dacă intrăm în război, partea câştigătoare va trebui să răspundă pentru tot', a concluzionat parlamentarul rus, citat de presa de la Moscova.