"Vorbim despre acest lucru de mult timp", a spus Trump ziaristilor prezent la semnarea decretului, adaugand că decizia "este o alegere bună pentru lucrătorul american". În timpul campaniei, Donald Trump a denunţat ferm acest acord, catalogat drept 'teribil' şi a promis să retragă SUA cât mai repede din TPP.

De partea cealaltă, administraţia Obama l-a prezentat ca fiind cel mai important dintre tratatele de liber-schimb, pentru ca înseamnă mai mult decât simpla ridicare a barierelor vamale. Înţelegerea prevede, de asemenea, anularea restrictiilor non-tarifare, precum deschiderea apelurilor de oferte naţionale din ţările membre către companiile străine fără avantaje induse pentru propriile lor companii publice sau respectarea dreptului la muncă în conformitate cu normele Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

Numeroase ONG-uri au denunţat, totuşi, efectele perverse ale unui acord considerat opac în legătură cu drepturilor lucrătorilor, mediul, pierderea suveranităţii sau accesul la medicamente.

In aceste conditii, Australia şi-a exprimat speranţa că TPP va putea fi salvat în absenţa Statelor Unite şi a întins o mână Chinei. Astfel, premierul Malcolm Turnbull a declarat că guvernul său poartă "discuţii intense" cu celelalte părţi părţi semnatare ale TPP, ca Japonia, Noua Zeelandă şi Singapore, asupra modalităţilor de a salva tratatul.

"Este posibil ca politica americană să se schimbe cu timpul în legătură cu acest subiect", a adăugat el, subliniind că secretarul de stat american desemnat, Rex Tillerson, şi numeroşi congresmeni republicani sunt favorabili tratatului.

"Dar TPP să meargă înainte fără Statele Unite", a spus Turnbull. "Desigur, există potenţialul pentru China să se alăture TPP", a adaugat premierul australian. In timp ce ministrul australian al comerţului, Steven Ciobo, a declarat că ţara sa, Canada, Mexicul şi altele au studiat recent la Davos eventualitatea unui "TPP minus unu".

"Ar fi perspective pentru China, dacă suntem capabili să îl reformulăm în TPP minus unu pentru ţări ca Indonezia sau China, ori alte state ce ar dori să participe la acesta", a declarat ministrul la postul Australian Broadcasting Corporation.

Pe acest fundal, tările membre TPP au anunţat că speră să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume şi fără SUA. Ministrul nipon de Finanţe, Taro Aso, a declarat că Japonia va continua să colaboreze cu alţi membri ai TPP pentru a facilita o zonă de liber schimb. Ministrul de externe Fumio Kishida a mai spus că va continua discuţiile cu SUA.

"Cred că Statele Unite trebuie să înţeleagă importanţa unei zone de liber schimb. Deci este important să continuăm să comunicăm cu Washingtonul", a spus Kishida.Fără SUA, membrii rămaşi în acord sunt Australia, Brunei, Canda, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam, precizeaza agerpres.