"Am avut o discuţie cu liderii tuturor partidelor şi le-am cerut părerea cu privire la cine ar trebui să conducă noua rundă de negocieri. Apoi am chemat-o pe Birgitta Jonsdottir şi i-am transmis acest mandat", a spus preşedintele Johannesson, exprimandu-si speranta ca, in sfarsit, se va ajunge la un acord politic.

La scrutinul din 29 octombrie, formaţiunea fondată în 2012 s-a situat pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor şi şi-a triplat numărul de parlamentari. Deţine 10 dintre cele 63 de mandate din Legislativul de la Reykjavik.

Alegerile anticipate au fost soluţia la criza politică declanşată de demisia premierului Sigmundur Gunnlaugsson. În aprilie, el şi-a depus mandatul, ca urmare a dezvăluirilor din aşa numitele Panama Papers, din care a reieşit că deţine o serie de active offshore.

Partidul Piraţilor militează pentru mai multă transparenţă politică şi o răspundere mai mare a politicienilor faţă de cetăţeni, cere ca serviciile medicale să fie gratuite şi vrea o protecţie sporită a informaţiilor personale ale cetăţenilor.

Adversarii formaţiunii spun că lipsa de experienţă politică a membrilor partidului va afecta negativ încrederea investitorilor şi va destabiliza economia Islandei, scrie agerpres.