Cu afaceri în creştere în 2011 faţă de 2010, de la 68 milioane de lei la 69 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, Răzvan Afenduli, director general Coty Cosmetics România, una dintre cele mai mari companii importatoare de parfumuri şi produse cosmetice, pare că a găsit reţeta succesului: inovarea la nivel de portofoliu, promovare în media şi limitarea la acţiunile de bază ale afacerii.


În business, la fel ca în tenis: trebuie să înveţi să aplici tehnicile de maximizare a puctelor puternice folosind punctele slabe ale adversarului. Este una dintre strategiile din sport pe care o aplică si în afaceri. Consideră tenisul cel mai potrivit, pentru un manager. Explică de ce: „Este un joc de strategie”.

Chiar dacă petrece multe ore în călătoriile de afaceri, a găsit echilibrul dintre job şi propriile pasiuni. „Timp găseşti întotdeauna. Nu cred că oamenii nu au timp pentru pasiunile lor, ci mai degrabă nu sunt suficient de pasionaţi”, crede managerul Coty Cosmetics.
Pentru că până la urmă timpul este limitat, ajunge unori şi la sacrificii pentru pasiunile sale, iar acestea sunt din acţiunile de socializare pe care le are cu prietenii săi.

Nu face un clasament al hobbyurilor, pentru că toate sunt la fel de importante. Sportul îl vede ca pe un stil de viaţă, şi oricât de plin ar fi programul de lucru, practică schi şi tenis tot anul.

„Am fost şi sunt pasionat de sport - fotbal, handbal, schi, tenis - însă practic regulat doar tenis şi schi. Fotbal am ajuns să joc destul de rar, neavând un grup de oameni de vârsta mea, alături de care să pot practica acest sport”, spune Răzvan Afenduli. Îl completează cu pasiunea pentru un stil de viaţă sănătos, de care a devenit pasionat de ceva vreme. Şi pentru aceasta se informează din orice susrsă.  „Nu citesc doar despre alimentaţie, ci şi despre echilibrul psihic pe care trebuie să-l ai şi mai ales cum să faci să îl ai, într-un mediu din ce în ce mai agresiv”, explică managerul.

Citeşte cât se poate de des cărţi scrise de autori clasici, o altă pasiune dezvoltată la vârstă fragedă. „Cred că pasiunile se dezvoltă încă din copilărie, iar eu sunt unul dintre acei oameni care au îndrăgit sportul şi lectura de atunci. Tot de atunci, mi-am dorit să călătoresc şi să văd lumea, să înţeleg cum trăiesc alte popoare. Am prins anii comunismului şi cred că foarte mulţi din generaţia mea au avut această dorinţă de a călători şi de a cunoaşte lumea”, povesteşte directorul general al companiei de cosmetice.

Pleacă în diverse destinaţii ori de câte ori are timp. Pentru acest an, şi-a propus, în plus, să facă un curs de navigaţie în cea mai frumoasă zonă de yachting din Europa, Croaţia.

Precizează că nu investeşte sume uriaşe în hobby-urile sale, dar nici nu poate spune că sunt costuri mici. Potrivit siteurilor de specialitate, un curs de navigare în Croația, de sapte zile poate varia între 500 - 1.000 de euro. În schimb, ca timp, investeste cât de mult poate. „Tenis joc măcar o dată la două - trei zile, iar orice weekend în care pot pleca, îl valorific”, arată Afenduli.

Urmăreşte cu pasiune canalele de travel şi apoi, după o primă documentare, începe să cerceteză amănunţit pe Internet.

Nu s-a înscris în cluburi ale pasionaţilor de tenis sau schi şi nici nu ştie să existe aşa ceva. Şi pentru că ţine foarte mult la ele, nu ar renunţa la hobby-uri cu niciun preţ, numai dacă ar fi forţat să o facă şi doar pentru o perioadă scurtă.

Citat: “Nu cred că oamenii nu au timp pentru pasiunile lor, ci mai degrabă nu sunt suficient de pasionaţi”, Răzvan Afenduli, director general Coty Cosmetics România.