Steven van Groningen, Preşedinte & CEO Raiffeisen Bank România şi Preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini, este un manager cu mână de fier. Dar şi un sportiv foarte bun. A participat la numeroase competiţii sportive, printre care se numără singurul marathon din Bucureşti, organizat de soţia sa.

Cum găseşte timp? Răspunsul său vine natural. „De obicei, când cineva mă întreabă cum de am timp pentru sport, îl întreb dacă se uită vreodată la televizor. Eu nu mă uit. Alerg împreună cu soţia şi atunci nu e o <pierdere> din punct de vedere a timpului petrecut în familie, dimpotrivă”. De fapt, încearcă să facă lucrurile planificat, fixându-şi obiective clare. Dacă se pregăteşte pentru un triathlon, de exemplu, nu îi mai rămâne timp pentru nimic altceva. Acum, chiar trece printr-o perioada în care se antrenează 7-10 ore pe săptămână, ceea ce îi ocupă tot timpul liber. Spre exemplu, la marathonul de la Mamaia, din 2010, a câştigat locul III la proba olimpică, categoria de vârstă 45 plus.

Spune că a deprins din sport mai mult decât în universitate, pentru că un matharon îl învaţă pe participant să îşi depăşească limitele, să aibă o abordare pe termen lung şi îi dă lecţia disciplinei. Lecţii pe care le aplică şi în business. A observat şi diferenţele. În afaceri, normele şi regulile nu sunt la fel de stricte ca în sport, ceea ce le lasă unor parteneri de business portiţe de interpretare, precizează van Groningen.

Îşi aminteşte că prima cursă de marathon la care a participat a fost în 1994, la un an de la mutarea sa în România. Totuşi, alerga de mai mult timp de plăcere, cu prietenii sau ca antranament pentru canotaj.

Şi pasiunea pentru fotografie
Pe soţia sa a cunoscut-o tot cu ocazia unei competiţii. Sportivă de performanţă, participa, în 1982, la Campionatul Mondial de Canotaj.

Provine dintr-o familie de bancheri şi ea i-a insuflat plăcerea pentru sport. „Bunicul şi tatăl meu au făcut canotaj aşa că şi pe mine m-a atras acest sport. Era tradiţie în familie”, povesteşte bancherul.

Cu fotografia s-a întâmplat la fel. „Am fost încurajaţi să fim creativi, aşa încât şi surorile mele sunt pasionate de fotografie şi sunt fotografi foarte buni”, explică  Steven van Groningen.

Fotografiatul şi marathonul au rămas pasiunile sale principale, însă în copilărie, a încercat mai multe sporturi - canotaj, unde a făcut performanţă până la a ajunge în echipa olimpică a Olandei, înot şi ciclism. “Acum mi-ar consuma prea mult timp alte sporturi şi am optat pentru alergare şi asta fac de mai multe ori pe săptămână. Regretul meu este că în România nu prea sunt condiţii pentru a face ciclism”, precizează preşedintele Raiffeisen.

Se informează de pe Internet atunci când începe un proiect, un plan nou ori dacă vrea să afle lucruri noi. Îl consideră o sursă incredibilă unde poate găsi aproape tot ce are nevoie.

Nu face parte din comunităţi ale pasionaţilor, pentru că asta înseamnă timp. „Este mai eficient să faci ceva când găseşti timp în programul tău, fără să ţii cont de programul mai multor oameni. Dar îmi place să particip la evenimente sportive şi mă bucur că avem din ce în ce mai multe în România”, spune preşedintele Raiffeisen.

Iar pasiunile sale nu le consideră un lux din punctul de vedere al costurilor. „Am convingerea că un om are nevoie şi de o activitate creativă, separată de locul de muncă. Asta fac eu cu fotografia şi îmi face foarte bine pentru gestionarea stresului şi pentru menținerea sănătății. Cu sportul este acelaşi lucru. Te ajută să fii în formă şi să-ţi păstrezi sănătatea. Poţi să renunţi la a avea un echipament scump, dar nu şi la activitatea in sine”, adaugă.