“Pasiunea mea pentru citit şi pentru sport va fi veşnică”, spune cu hotărâre Grigore Horoi, preşedintele Grupului de firme Agricola Bacău, unul dintre primii zece producători şi procesatori de carne de pe piaţa locală, cu afaceri estimate, în 2012, la 130,2 milioane de euro.

Cum se împarte între o afacere pe care a dezvoltat-o la nivel naţional şi hobby-urile sale? Valorificând la maximum timpul disponibil. Chiar dacă este convins că implicarea în viaţa companiei şi a industriei este necesară pentru că îi asigură sursa de informaţii de care are nevoie un manager, face loc ambelor laturi, profesională şi personală. Astfel, se declară un iubitor al sportului în general, o pasiune a sa încă de când era copil. „Când eram foarte tânăr, jucam fotbal de câte ori aveam ocazia. Mai târziu, am început să joc tenis cu piciorul şi tenis de câmp”, povesteşte managerul Agricola Bacău. Are şi un vis legat de acest sport.

Îşi doreşte să ajungă să participe măcar o dată la un turneu Roland Garros. După orele de program, adică după ora 19.00, şi mai ales în weekend îşi face timp pentru sport.

Se păstrează în formă făcând mişcare şi din motive de sănătate dar şi de vârstă, joacă măcar o dată pe săptămână tenis de masă, apoximativ trei ore. Partenerul de joc este de cele mai multe ori şoferul personal, pentru că nu prea găseşte persoane de vârstă apropiată disponibile pentru tenis de masă.
Nu este un sport costisitor, iar dacă la început a investit într-o masă, palete, mingi, ulterior, după ce toţi prietenii au aflat cât de mare este pasiunea sa, au început să îi dăruiască ei echipamentul necesar. Dacă ar fi să aproximăm, o masă de tenis medie costă aproximativ 600-700 de lei, în timp ce un set de palete şi mingi maximum 100 de lei.

În schimb, atunci când vine vorba despre citit, se lasă pradă lecturilor şi noaptea, când grijile de la companie nu îl lasă uneori să doarmă.

Vorbeşte cu multă pasiune despre cărţi. „Cărţi cumpăr ori de câte ori am ocazia, mai primesc şi cadouri. Nu fac o selecţie a lecturilor după criterii foarte riguroase –  citesc din toate domeniile”, explică Horoi.

Găseşte interesantă literatura de business, pentru că este foarte bogată şi variată. Adaugă că au fost numeroase ocaziile în care a recomandat - şi chiar a oferit cadouri – colegilor cărţi care merită citite. “Chiar cred că s-a creat în companie o adevărată pasiune de a învăţa din experienţa împărtăşită pe această cale.

Aceasta mă face să afirm uneori că Agricola este o companie care învaţă. Directorul economic mi-a atras atenţia, în glumă, bineînţeles, să avem grijă să nu o transformăm în academie”, spune zâmbind preşedintele grupului Agricola.

La fel de interesat este analizele macro, care îl ajută să plaseze România dar şi compania în contextul economic larg. Aşa încât, nu îi scapă nimic din ceea ce se publică în presa de business, pentru că este convins că un director de companie trebuie să fie mereu informat şi trebuie să înțeleagă foarte bine resorturile industriei în care activează.

Nu este membru al niciunui club, dar îi place să se întâlnească cu prieteni cu care împărtăşeşte aceleaşi valori şi preferă aceleaşi lucruri. “Pentru aceste întâlniri timpul nu este niciodată suficient”, explică Horoi.

Citat: “Pasiunea mea pentru citit şi pentru sport va fi veşnică”, Grigore Horoi, preşedinte Grupul de firme Agricola Bacău