Suedezul Ingvar Kamprad, fondatorul companiei IKEA, rămâne cel mai bogat om din Elveţia, cu o avere estimată între 38 şi 39 miliarde de franci elveţieni (31- 32 miliarde de euro), potrivit clasamentului anual al celor mai bogaţi 300 de oameni din Elveţia, realizat de revista elveţiană Bilan.Potrivit ultimei ediţii a revistei averea lui Kamprad a crescut cu un miliard de franci elveţieni în 2012. Al doilea în acest clasament este un brazilian de origine elveţiană, Jorge Lemann, cu o avere estimată între 17 şi 18 miliarde de franci elveţieni. Fiu al unui producător de brânzeturi care a emigrat în Brazilia, Jorge Lemann şi-a sporit averea cu 9 miliarde de franci elveţieni într-un an datorită creşterii importante a acţiunilor liderului mondial al berii InBev, din care deţine 15%. Lemann petrece o parte a anului pe malurile lacului Zurich, potrivit revistei Bilan.

Primul francez din clasament este Pierre Castel, 86 de ani, stabilit în cantonul Geneva, de unde conduce grupul Castel Freres, aflat printre primii în domeniile vinului şi berii. Averea familiei castel este estimată între 6 şi 7 miliarde de franci elveţieni (peste 5 miliarde de euro), în creştere cu 1,5 miliarde în 2012, mai arată Bilan.

Averea familiei Castel este echivalentă cu cea a familiei Gerard Wertheimer (casa Chanel), a cărei avere s-a mărit cu 2 miliarde de franci elveţieni în acest an. Şi familia Wertheimer locuieşte în cantonul Geneva. Printre cei 300 cei mai bogaţi oameni din Elveţia există 137 miliardari a căror avere a crescut în 2012 cu 9%, atingând 483 miliarde de franci elveţieni, scrie Agerpres pe pagina de Internet.