În plus, pentru 36% dintre respondenţi cariera actuală a fost o opţiune proprie, în timp ce 31% au declarat că au fost influenţaţi de anumite circumstanţe în alegerea parcursului profesional, cum ar fi facultatea urmată sau primul job. De asemenea, în cazul a 15% dintre cei intervievaţi decizia a avut ca factor determinant studiile urmate într-un liceu de specialitate.

Rezultatele studiului citat arată, totodată, că principalele criterii care au stat la baza alegerii carierei sunt pasiunea pentru domeniul de activitate (34%), dar şi abilităţile personale (32%). În acelaşi timp, aproape un sfert dintre respondenţi au fost motivaţi, totodată, de siguranţa locului de muncă (24%), de oportunităţile de dezvoltare profesională (24%), de posibilitatea de a avea venituri mai mari decât în alte domenii (23%) sau de perspectivele de viitor ale domeniului ales (22%).

Pe de altă parte, şase din 10 angajaţi intenţionează să-şi schimbe cariera în următorii trei, iar mai mult de un sfert (28%) intenţionează să urmeze cursuri de specialitate, în timp ce 15% se gândesc să îşi deschidă propria afacere.

Studiul eJobs a fost realizat în perioada august-septembrie 2017, pe un eşantion de 1.794 de respondenţi, dintre care 63% sunt salariaţi fără funcţii de conducere. Ca profil general, 62% dintre participanţii la studiu sunt femei, 38% bărbaţi, iar categoria dominantă de vârstă (83%) este 26-55 de ani, relateaza agerpres.