La randul lor, Japonia si Coreea de Sud au trimis avioane militare in aceeasi zona, survolata marti de doua bombardiere americane B-52, in semn de sustinere a aliatului nipon al Washingtonului. Aceste aparate nu au semnalat, in prealabil, prezenta lor in perimetrul respectiv.

Saptamana trecuta, China a informat ca toate aparatele care intra in zona sa de aparare, inclusiv avioane de linie, trebuie sa anunte autoritatile chineze. Perimetrul in discutie cuprinde grupul de insule aflate in centrul unui contencios teritorial intre China si Japonia, numite Senkaku de Tokyo si Diaoyu de Beijing.

Misiunea de patrulare aeriana reprezinta „o masura defensiva, care corespunde practicilor internationale curente”, a explicat Shen Jinke, purtator de cuvant al armatei chineze a aerului. Avioanele de vanatoare, printre care Suhoi-30, de fabricatie rusa, au efectuat o patrulare de rutina si au survolat „tintele” din zona de identificare, a precizat acelasi oficial.

„Armata chineza a aerului este in alerta avansata si va lua masurile care se impun pentru a putea face fata diverselor amenintari aeriene, cu scopul de a garanta securitatea spatiului aerian al statului”, a subliniat purtatorul de cuvant. Totusi, s-a grabit sa precizeze Ministerul apararii de la Beijing, „este incorect” sa presupui ca aparatele chineze vor dobori avioanele care intra in zona de identificare fara sa se identifice.