Buffett reafirmă astfel pariul pe sectorul transporturilor de petrol, care a crescut semnificativ în ultimii ani în SUA odată cu extinderea puternică a producţiei interne de ţiţei şi gaze naturale.

Berkshire Hathaway va preschimba cele 19 milioane de acţiuni pe care le deţine la Philips 66, preluând în schimb toate acţiunile diviziei Philips Specialty Products, care livrează produse chimice menite să eficientiezeze transportul de petrol prin conducte, potrivit unui anunţ al Philips 66, citat de Bloomberg.

Produsele şi serviciile oferite de companie pot creşte capacitatea de transport a conductelor existente, având în vedere că procesul de aprobare pentru noi proiecte se dovedeşte a fi anevoios.

Acţiunile Philips 66 au închis luni la New York la 74,72 dolari, astfel că pachetul preschimbat de Buffett are o valoare de piaţă de aproximativ 1,4 miliarde dolari.

"Berkshire pariază pe aceste produse pentru că multe conducte din SUA operează deja la capacitate maximă. Reprezintă o soluţie pentru majorarea capacităţii acolo unde este nevoie fără investiţii mari de bani şi de timp pentru noi aprobări şi permise", comentează pentru Bloomberg un analist american.

Buffett deţine deja operaţiuni în domeniul transportului de energie. Operatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe, preluat de Berkshire în 2010, a înregistrat deja o creştere a activităţii în zona transporturilor de petrol. Holdingul lui Buffett deţine de asemenea conducte petroliere prin divizia MidAmerican Energy Holding.

Un tren cu 106 vagoane care transporta petrol, aparţinând Burlington Northern and Santa Fe, a deraiat luni în jurul orei locale 14:10 (22:10, ora României), în vestul localităţii Casselton, în statul Dakota de Nord. Incidentul, care a avut loc după ce garnitura s-a ciocnit cu un alt tren, a produs un incendiu uriaş.

Philips 66 s-a desprins anul trecut din ConocoPhilips, preluând activităţile downstrean (rafinare şi marketing) ale gigantului petrolier. Acţiunile noii companii au crescut în acest an cu 41%. Sediul companiei este în statul Texas, cu divizii de marketing îîn Belgia şi Rusia.

La finele lunii septembrie, Buffett deţinea, prin Berkshire, peste 27 milioane de acţiuni Philips 66.

Warren Buffett încheie anul 2013 cu o avere evaluată la aproape 60 miliarde de dolari. Potrivit datelor companiei de cercetare Wealth-X, citate de CNBC, averea miliardarului a crescut cu 12,7 miliarde de dolari de la începutul acestui an până la 11 decembrie, la 59,1 miliarde de dolari.