"În urma unui studiu efectuat de curând în rândul angajatorilor BestJobs şi nu numai, pe un eşantion de aproximativ 1.000 de companii, ne-a fost confirmată popularitatea de care se bucură recrutarea pe bază de recomandări/referinţe şi succesul pe care îl poate asigura un astfel de program. Este de remarcat faptul că 55,83% dintre respondenţi folosesc în mod activ recrutarea pe bază de referinţe. Printre aceştia se găsesc atât companii cu personal de 1-10 sau 11-50 de persoane cât şi companii cu peste 100 sau 500 de angajaţi", conform sondajului, citat de agerpres.

Cele mai multe posturi pe bază de referinţă sunt pentru poziţii de vânzări (19,74%), producţie (15,02%) şi software (14,59%).

"În ceea ce priveşte particularităţile în funcţie de mărimea companiei, conform sondajului derulat, companiile mici (1-50 angajaţi) recrutează eficient bazându-se pe recomandările interne sau externe, chiar dacă nu au o procedură bine definită pentru acest proces. Acestea privesc de cele mai multe ori site-urile de recrutare ca fiind o opţiune secundară. Recrutarea bazată pe recomandări se află şi în topul companiilor medii sau mari (>50 angajaţi), imediat după site-urile de recrutare. Acestea, spre deosebire de companiile mici, au implementat un program pentru acest tip de recrutare şi o sumă fixă definită pentru orice angajare", conform sursei citate.

Totodată, potrivit sondajului, majoritatea companiilor (76,2%) folosesc banii drept remuneraţie atunci când vine vorba de recrutare pe bază de recomandări. "Majoritatea companiilor (76,2%), indiferent de mărime, folosesc banii ca remuneraţie în cazul recrutării bazate pe recomandări, urmate de cele care aleg alte tipuri de stimulente (23,8%): produse, abonamente la diferite servicii, tichete de masă, excursii, bonusuri", s-a precizat în sondaj.

Majoritatea angajatorilor (56,7%) plătesc între 100-300 de euro pentru o recomandare, 31,3% plătind diferenţiat, în funcţie de profilul candidatului.

"Majoritatea angajatorilor (56,7%) plătesc acum între 100-300 euro, 31,3% plătesc diferenţiat în funcţie de profilul candidatului dorit, iar 8,5% plătesc între 300-500 euro pentru o recomandare ce se dovedeşte a fi potrivită. Sunt companii care alocă şi peste 500/1000 euro/referinţă dacă atragerea candidaţilor potriviţi pentru postul disponibil se dovedeşte a fi o provocare", arată BestJobs.