Ce grabit a fost presedintele Vladimir Putin sa-si trimita avioanele de lupta in Siria. Ca si cum ar fi dorit, inainte de toate, sa demonstreze lumii intregi cat de eficienta este aviatia lui militara. SUA, Franta, Marea Britanie au dovedit maiestria pilotilor si performantele aparatelor lor in alte situatii, vezi Libia, rusii bazandu-se mai mult pe laude.

Acum, avioanele de lupta ale rusilor au intrat in actiune. De comun acord cu SUA, se pare. Nu se stie cu precizie ce anume au convenit cele doua state, pana unde va merge implicarea Moscovei in conflictul sirian, ce jocuri face Kremlinul si care sunt adevaratele lui obiective. Nu intamplator ministrul francez al apararii a ridicat semne de intrebare.

"Fortele ruse au atacat in Siria, este un fapt implinit. Curios este insa ca nu a fost atacat Statul Islamic", a spus Jean-Yves Le Drian. Potrivit unor surse diplomatice franceze, a fost vizata inclusiv opozitia siriana. "Daca suspiciunile noastre se confirma, se pare ca, de fapt, rusii dau o mana de ajutor regimului lui Bashar al-Assad", a spus oficialul francez. 

"Intr-adevar, se creaza impresia ca atacurile au fost lansate in locuri unde nu exista baze SI", a intarit, oarecum spusele ministrului francez, seful Pentagonului, Ashton Carter. "Exista o contradictie logica in ceea ce spune si ce face Rusia in Siria. Pe de o parte Moscova afirma ca intentioneaz sa lupte impotriva SI, iar pe de alta ca va continua sa sustina regimul Assad", a continuat Carter.

In opinia sa, a lupta impotriva SI fara a dori o transfomare politica a unei situatii care tinde sa degenereze intr-un razboi civil, cu implicatii nedorite in intreaga regiune, este ca si cum "ai turna gaz peste foc". Carter este convins ca SI poate fi invins "numai in paralel cu o tranzatie politica in Siria".

In numarul sau de astazi, cotidianul Kommersant mentioneaza, printre altele, tipurile de avioane de lupta trimise de Rusia in Siria. Este vorba de bombardierele Su-24M si Su-34 de aparatele de atac Su-25SM si Su-30SM, precum si de elicopterele de lupta Mi-24 si Mi-8