"O paticularitate misterioasa: criza din Ucraina a devenit, in mare parte, rezultatul unei manipulari fara precedent a opiniei publice in Rusia, Ucraina si in Europa. Amploarea acestor manipulari este atat de mare, incat daca adevarul ar iesi la iveala, toti jucatorii s-ar simti prost. Intalnirea dintre Putin si Porosenko a fost doar o veriga in procesul discutiilor secrete, iar declaratiilor publice au menirea stricta de a abate atentia opiniei de la subiectul lor", sustine analistul rus.

Totusi, continua el, o analiza mai detaliata a informatiilor conduc la concluzia ca aceasta criza se apropie de un moment de cotitutura. Partile au epuizat deja majoritatea instrumentelor de lupta. In primul rand, Rusia a demonstrat ca sanctiunilor impuse de Occident in special dupa prabusirea avionului malaysian nu au determinat-o sa-si modifice politica in Ucraina.

Pe de alta parte insa, Rusia a subestimat rezistenta statului ucrainean si capacitatea Statelor Unite si a Uniunii Europene de a elabora o linie unica de abordare a situatiei din Ucraina. In aceste conditii, a prelungi aceasta confruntare nu-si mai are rostul: nici una dintre parti nu va ceda unilateral si nimeni nu se asteapta la o victorie rapida, considera autorul articolului din Veodomosti, una dintre putinele cotidiene rusesti care si-au pastrat verticalitatea.

Vasili Kasin apreciaza ca SUA si UE trebuie sa covina nu numai conditiile de principiu ale unei incetari a focului in Donbas. "Trebuie stabilite inclusiv regulile de comportament in urmatoarele etape ale crizei politice ucrainene, care nu se va incheia o data cu sistarea operatiunilor militare", crede expertul rus. Posibil, estimeaza el, vor fi necesare demersuri comune pentru stabilizarea situatiei economice a Ucrainei, aflata acum in prag de colaps.

"Pentru rezolvarea tuturor acestor probleme au ramas doar cateva saptamani", concluzioneaza Kasin.

In acest context, cancelarul german, Angela Merkel, i-a cerut presedintelui Vladimir Putin sa explice prezenta militarilor rusi pe teritoriul Ucrainei.