Citand punctul de vedere al analistului Vladimir Bukarski, din Republica Moldova, publicatia Vzgliad descrie cam asa ce se intampla in Romania: "actioneaza doua forte: radicalii prooccidentali si prooccidentalii moderati. Presedintele Klaus Iohannis apartine radicalilor. Dupa alegerile parlamentare, castigate de moderati, interesele presedintelui au intrat in conflict cu cele ale parlamentului, ceea ce a condu, intr-un final, la actuala confruntare".

In acest context, Bukarski precizeaza ca de coalitia parlamentara depinde formarea guvernului, ceea ce nu-i convine presedintelui Iohannis, care se teme de aparitia unor "puncte comune cu Rusia, ceea ce ar inseamna ca Romania ar inceta sa mai fie o adevarata platforma prooccidentala". In opinia analistului consultat de Vzgliad, demonstratiile stradale ar putea degenera intr-o ampla revolutie, conducand la capitularea totala a social-democratilor. 

"Acest lucru ar putea inrautati si mai mult lucrurile, pentru ca, astfel, s-ar putea ajunge chiar si la un razboi civil. In societate sunt diferite forte, etnii, traditii, care, intr-un asemenea context, ar putea iesi la suprafata", a apreciat Bukarski. Oferind o alta abordare, Serghei Nazaria, alt analist de peste Prut contactat de Vzgliad, este de parere ca romanii au iesit in strada pentru ca s-au saturat de coruptie. In pus, un rol l-a jucat si pozitia UE, care "simpatizeaza fortele de dreapta, mai rusofobe".

"Occidentului ii convine ca pozitia actualei puteri de la Bucuresti sa fie subrezita. Oricum, Romania va ramana un stat absolut prooccidental, iar dupa nivelul de rusofobie, Romania s-ar afla undeva pe locul secund, dupa Polonia. Iar rezultatele alegerilor parlamentare nu au schimbat aceasta situatie. In privinta politicii externe, social-democratii vor indeplini ceea ce le cere Occidentul", sustine Nazaria.

Consultand analisti din Romania, cotidianul Kommersant afirma ca puterea de la Bucuresti ar putea iesi invingoare din actuala confruntare. "Oamenii vor mai iesi in strada cateva zile. Dar ma indoiesc ca va mai dura mult", a declart pentru ziarul rus Armand Gosu. El a explicat incapatanarea lui Liviu Dragnea de a nu ceda in chestiunea ordonantei de urgenta care a modificat codurile penale prin faptul ca, in caz contrar, il paste inchisoare.

"Presedintele Klaus Iohannis si partidele care il sustin, national-liberalii si Uniunea Salvati Romania, au pierdut alegerile din decembrie anul trecut, iar acum incearca sa-si ia revansa. Ele vor ca Dragnea sa plateasca pentru aceste modificari cel mai inalt pret politic", crede Gosu, citat de Kommersant.