"Evenimentele de asemenea amploare fac parte din categoria celor mai puternice pe care astrul nostru le poate forma numai in conditii extrem de rare, unice oarecum, de regula in faza de maxima activitate solara. Cum a fost insa posibil ca o asemenea explozie sa se produca pe fondul unei activitati minime, ramane de clarificat", au declarat astronomii rusi.

In functie de forta radiatiei roentgen, exploziile solare au fost incadrate in cinci clase: A, B, C, M si X. Cea de miercuri apartine ultimei clase, X, si a primit X9.3 puncte, ceea ce inseamna ca este una dintre cele cinci cele mai puternice explozii inregistrate pe suprafata Soarelui de cand se realizeaza astfel de masuratori.

In opinia oamenilor de stiinta, ea s-a produs intr-un punct care "priveste" spre Pamant , motiv pentru care inflluenta exercitata asupra Pamantului va fi maxima. Deocamdata, consecintele pentru viata pe Terra, pentru cosmonauti si satelitii aflati pe orbita este imposibil de anticipat. Lururile vor deveni mai clare peste cateva zile, precizeaza agentia RIA Novosti.