"Vom face tot ce va fi necesar pentru a descuraja Coreea de Nord de la orice provocare", a afirmat generalui Dempsey adresandu-se militarilor de la baza aeriană americană Yokota Air Base, situata la vest de Tokyo. "Vă pot garanta că, alaturi de aliatii nostri japonezi, suntem pregătiţi să-i protejăm pe cetăţenii celor doua state", a asigurat oficialul SUA.

Inainte de a ajunge in Tara Soarelui Rasare, generalul Dempsey, ofiterul cu cel mai inalt grad american, s-a oprit la Beijing, unde a transmis un mesaj similar. Concret, el a informat conducerea Chinei in legatura cu hotararea  Washingtonului de a-şi apăra aliatul nipon, în contextul deteriorii din ultima perioada a relatiilor dintre Beijing şi Tokyo pe fondul disputelor teritoriale din marea Chinei meridionale.

Dupa ultima incursiune efectuata de opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale insulei Senkaku, administrata de Japonia si revendicata de Beijing sub numele de Diaoyu, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat că, daca va fi necesar, forţele nipone vor recurge la forţa pentru a respinge chinezii în caz de debarcare.

La 14 aprilie, secretarul de Stat american John Kerry, aflat în vizită în Japonia, a prevenit deja că SUA sunt "determinate să apere Japonia", după ce Coreea de Nord a ameninţat ţara cu un atac nuclear. Citeşte şi: "Chiar cred că aşa voi reuşi să mă răzbun pe imperialiştii americani"."Statele Unite sunt pe deplin hotărâte să apere Japonia", a subliniat Kerry în cadrul unei conferinţe de presă alături de ministrul japonez al Afacerilor Externe Fumio Kishida.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului japonez al Afacerilor Externe a declarat joi pentru AFP că relaţia cu Statele Unite reprezintă pentru Japonia "cea mai importantă prioritate". Tokyo apreciază "reechilibrarea diplomaţiei americane către Asia. Avem nevoie de angajamentul american", a adăugat acesta.