Directorul adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a venit joi la discutarea bugetului Ministerului Justiţiei, unde a solicitat adoptarea unui amendament susţinut de către deputatul PSD Claudiu Manda. Propunerea privea o suplimentare a bugetului instituţiei cu 40 de milioane de lei, prin relocare în cadrul bugetului de la alte capitole.

În cadrul dezbaterilor, Ilie Gabriel a luat cuvântul pentru a motiva solicitarea de suplimentare. "Sunt drepturi fundamentale ale persoanelor private de libertate, impuse de către Constituţie şi de către legea penală şi nealocarea acestor sume periclitează chiar siguranţa naţională, şi nu sunt enorm de mari. Discutăm despre faptul că nu avem bani pentru hrana deţinuţilor, n-avem bani pentru igienă personală, pentru igienă colectivă, nu reuşim să achităm tot ce înseamnă utilităţi pentru sistemul penitenciar - numai energia electrică ce ar însemna să nu achităm facturile la termen şi să fie întreruptă energia electrică pe perimetrul unui penitenciar. Putem să închidem lumina şi atunci le dăm drumul pe uşă, afară. Deci, discutăm de o problemă care nu suportă amânare şi trebuie neapărat să avem aici bani în buget", a spus directorul adjunct al ANP.

La rândul său, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a precizat că o realocare este posibilă, dar nu o suplimentare de sume. "În plus, anul ăsta am preferat să creştem pensiile, să creştem salariile, creştem salariul minim, şi mai e şi rectificarea (...) Banii oricum ajung mult după rectificare, deci dacă se doreşte în interiorul aceleiaşi sume, nu putem creşte suma alocată", a argumentat Voinea.

"Statul român e condamnat în numeroase cazuri la CEDO (...) tocmai pe condiţii de cazare şi de detenţie. Trebuie să asigurăm măcar minimum necesar pentru această categorie. Solicităm suplimentarea, dacă se poate, dacă nu măcar realocarea de la alte titluri din buget", a replicat Gabriel Ilie. În cele din urmă, deputatul PSD Vasile Popeangă s-a arătat nemulţumit de faptul că la nivelul ministerelor nu s-a ajuns la un acord înaintea dezbaterilor de la nivelul comisiilor de buget.

La solicitarea preşedintelui Comisiei de buget, Dan Radu Ruşanu, Voinea a precizat că în cazul penitenciarelor este prevăzută o scădere de 40% pentru bunuri şi servicii, însă la nivelul întregului buget este vorba de o creştere de 0,73%. În final, deputatul Claudiu Manda a anunţat că îşi retrage amendamentul propus, urmând ca situaţia penitenciarelor să fie analizată în cadrul unei viitoare rectificări bugetare.