In opinia generului, ca urmare a utilizarii unei asemenea arme, pe orbita circumterestra se va forma o cantitate uriasa de deseuri, ce vor face dificila activitatea aparatelor spatiale.

In plus, STRATCOM considera ca "sisteme proprii de aparare contitua sa testeze si China pe cele mai diferite orbite". 

"Intr-un viitor nu foarte indepartat, Rusia si China isi vor putea folosi posibilitatile pentru a ameninta oricare dintre satelitii nostri. Trebuie sa prevenim un astfel de scenariu, iar cea mai buna metoda de a preveni un razboi este sa te pregatesti de razboi. Asa vor proceda si Statele Unite. Vom face astfel, incat toti sa stie ca suntem pregatiti de razboi", a adaugat Hyten.

In replica, analistul rus Konstantin Sivkov a apreciat ca, prin vocea comandantului STRATCOM, Pentagonul incearca sa justifice declansarea de catre SUA a unui vast program de militarizare a spatiului circumterestru. "SUA au nevoie de argumente pentru o noua cursa a inarmarii. Iar ceea ce spune generalul Hyten despre razboi nu reprezinta o nouatate. Este o modalitate de a justifica demararea de noi studii stiintifice si de experimentare pentru perfectionarea armamentului antisatelit, la care lucreaza expertii americani", a apreciat Sivkov.

Potrivit afirmatiilor sale, daca Rusia se afla doar in faza de studiere a mijloacelor de lupta impotriva satelitilor, SUA au testat deja asemenea sisteme.

Presa de specialitate aminteste, in context, ca in ianuarie 2007, au aparut informatii privind testarea cu succes de catre China a unei arme antisatelit. Era vorba despre un vechi satelit meteo, doborat de la sol de militarii chinezi.