Este pentru prima oară când Pentagonul utilizează în campania sa aeriană împotriva SI în Irak şi Siria această metodă denumită 'knock operation', care se inspiră dintr-o tactică controversată utilizată de armata israeliană în Fâşia Gaza, a indicat generalul american Peter Gersten, al cărui cartier general se află la Bagdad, informeaza agerpres.

Explozia rachetei chiar deasupra acoperişului clădirii a permis avertizarea locatarilor, conform deciziei luate de militari americani după ce au descoperit că o femeie, câţiva copii şi alte persoane 'care nu erau combatanţi' locuiau în respectiva clădire.

'Am detonat în aer o (rachetă) Hellfire într-un mod care să nu distrugă clădirea pentru a ne asigura că femeia 'şi copiii au ieşit', a precizat generalul Gersten. 'Deşi am făcut exact ceea ne-am propus pentru a reduce la minimum pierderile civile, după ce am detonat bomba (destinată să distrugă clădirea), femeia a intrat din nou înăuntru' şi a fost ucisă în explozie, a adăugat generalul american. De asemenea, mai mulţi bărbaţi au fugit din clădire, potrivit lui Gersten, care nu a putut să precizeze dacă erau civili sau combatanţi SI. Aceştia din urmă 'au împiedicat femeia să fugă', consideră el.

SUA au recunoscut vineri că 'probabil' 20 de civili au fost ucişi în nouă raiduri aeriene distincte în Irak şi Siria, între 10 septembrie 2015 şi 2 februarie 2016. Cu toate acestea, organizaţii neguvernamentale susţin că numărul victimelor civile este mult mai mare în urma celor aproape 12.000 de lovituri aeriene efectuate în 20 de luni de către coaliţia internaţională condusă de Washington în Irak şi Siria.