El va efectua o vizită săptămâna viitoare la Singapore pentru Forumul despre securitatea în Asia unde şantierele din Marea Chinei de Sud, care irită ţări din zonă ca Vietnamul şi Filipinele, vor fi abordate cu siguranţă.

"Cu acţiunile sale, China ar putea să îşi ridice un Mare Zid de izolare în jurul ei", a afirmat ministrul în cursul unei ceremonii de înmânare a diplomelor la o şcoală a Marinei americane.

"Ţări din întreaga regiune, că sunt aliaţi, parteneri sau nealiniaţi, îşi exprimă îngrijorările public şi în privat la cel mai înalt nivel", a continuat Ashton Carter, scrie agerpres.

Statele Unite au trimis în ultimele luni nave de război să patruleze în vecinătatea insulelor aflate sub controlul Beijingului, dând asigurări că apără astfel "libertatea de navigaţie" în faţa "militarizării" operate, în opinia lor, de armata chineză în această zonă strategică pentru comerţul internaţional.

Pentru a veni în sprijinul pretenţiilor sale, Beijingul a efectuat uriaşe operaţiuni de rambleiere a unor insuliţe din Arhipelagul Spratly, unele cu puţin ieşite de sub apă, şi cere să fie considerată ca apele sale teritoriale şi spaţiul său aerian zona de 12 mile marine din jurul acestor construcţii.

De asemenea, Ashton Carter a avut cuvinte dure în legătură cu actele de piraterie cibernetică lansate din China. "Hackerii din China au încălcat spiritul internetului, fără să vorbesc despre legi, pentru a organiza furtul la scară mare a unor informaţii protejate de proprietatea intelectuală", a spus secretarul american al Apărării.