Aflat in vizita la baza strategica de la Minot, în Dakota de Nord - unul dintre cele trei situri care găzduiesc cele 400 de rachete intercontinentale americane Minuteman III -, Carter a declarat că există întrebări dacă liderii ruşi au păstrat "acea reţinere de care au dat dovada conducătorii din epoca Războiului Rece, când îşi agitau armele nucleare".

În prezent, a spus Carter, "utilizarea cea mai probabilă a armei nucleare nu mai este un război total", luat în calcul în timpul Războiului Rece, pe care marile puteri s-au abţinut într-adevăr să-l declanşeze. Ea este mai degrabă un atac "teribil şi fără precedent, de exemplu din partea Rusiei sau a Coreii de Nord, pentru a încerca să forţeze un adversar superior pe plan convenţional să-şi abandoneze unul din aliaţi" în timpul unei crize, a afirmat secretarul apărării american.

După anexarea Crimeii, Putin a anuntat public că este pregătit să foloseasca arma nucleară. Strategii occidentali sunt îngrijoraţi şi de proiectele Moscovei în materie de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Se pare ca rusii au testat o rachetă de croazieră, încălcând, astfel, Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF) din 1987, care interzice armele nucleare cu rază medie de acţiune în Europa.

În pofida tratatului de dezarmare - noul tratat START - semnat în 2010 de Rusia şi SUA, Moscova continuă să-şi modernizeze fiecare din cele trei componente ale descurajării nucleare, intercontinentală, aeriană şi submarină, argumentează Pentagonul, scrie agerpres.

SUA se pregătesc, la randul lor, să investească masiv în renînnoirea armamentului lor nuclear în deceniile următoare, în pofida costului astronomic al acestor eforturi care depăşesc 1000 de miliarde de dolari - potrivit unor estimări. Astfel, SUA prevăd o reînnoire a celor 400 de rachete balistice intercontinentale Minuteman III. Washingtonul vrea, de asemenea, o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, alte submarine nucleare, lansatoare de rachete şi modernizarea bombardierelor nucleare B-61.