Pentru ca, indiferent de planurile, mai mult sau mai putin ascunse, ale Kremlinului, este greu de crezut ca Putin nu a anticipat macar o luare ferma de pozitie in primul rand a Statelor Unite, preocupata de securitatea aliatilor din NATO. Sau poate Rusia a urmarit inclusiv acest lucru, adica instaurarea unui climat de neincredere, specific perioadei razboiului rece, ca pretext pentru o crestere a cheltuielilor pentru aparare, dupa modelul Chinei, care, culmea coincidentei, tocmai acum a anuntat o majorare a bugetului militar cu 12,2%?

Oricum ar fi, seful Pentagonului, Chuck Hagel, a anuntat ca institutia pe care o conduce va extinde si va intari cooperarea militara cu Polonia si cu statele Baltice. „Departamentul de stat al apararii lanseaza masuri vizand sustinerea aliatilor Statelor Unite”, a declarat Hegal in Congres. „Evenimentele ultimelor saptamani au demonstrat necesitatea implicarii SUA”, a lansat Hagel, precizand ca zilele acestea s-a intretinut telefonic cu majoritatea colegilor din NATO.

La randul sau, seful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, a precizat ca militarii vor sa prezinte liderilor Aliantei Nord-Atlantice „variante, care sa stabilizeze, nu sa agraverze situatia” din Ucraina si din regiune. Subliniind ca SUA trebuie sa fie pregatite pentru orice evolutie a lucrurilor, Dampsey a aprecizat ca „omenirea va continua sa ne ia  prin surprindere intr-un mod neplacut” si ca „niciodata nu trebuie eliminata din calcul eventualitatea unui conflict intre doua tari”.

Intre timp, NATO a hotarat sa suspende organizarea de intalniri, militare sau civile, cu Rusia, precum si misiunile comune planificate, cu exceptia sedintelor Consiliului Rusia-NATO la nivel de ambasadori.