In acest context, seful comandamentului strategic al SUA, Cecil Haney, a amintit ca acces la tehnologii cosmice au deja Coreea de Nord, Iran si chiar unele organizatii islmiste. "Trebuie sa intelegem ca, in pofida eforturilor noatre, urmtorul conflict ar putea izbucni sau capata amploare in spatiul orbital", a avertizat Haney. 

Despre acest pericol reprezentat de Moscova si Berlin vorbesc si alte institutii ale statului american. Astfel, consilierul secretarului de stat pe probleme privind controlul armamentelor, Frank Rose, declara recent, pe fondul unei dezbateri legata de dezvoltarea de catre Rusia si China a armelor antisatelit", ca Washingtonul se straduieste sa previna un conflict in cosmos.

"NImeni nu este interesat de un astfel de conflict", a afirmat oficialul SUA. "Intr-o forma sau alta, fiiecare operatiune militara care are loc in lume depinde in mod critic de cosmos", a adaugat, pe de alta parte, John Hyten, comandantul fortelor spatiale ale SUA. "Nu stiu daca cetatenii nostri realizeaza amploarea dependentei de cosmos, dar restul lumii ne urmareste cu foarte multa atentie", a adaugat Hyten.

Dupa testarea de catre China a rachetei capabila sa atinga orbite indepartate unde sunt plasate principalii sateliti militari ai SUA, inclusiv cei folositi pentru misiuni precum coordonarea bombelor aviatice de mare precizie, Washingtonul cheltuieste anuall miliarde de dolari pentru tehnologii de ultima ora. De altfel, Hyden a catalogat aparatele care functioneaza pe orbitele inalte drept "cele mai valoroase active imobiliare din spatiul extraterestru".

Dupa cum scrie Washington Post, Pentagonul lucreaza, in prezent, la realizarea unor tehnologii care sa protejeze satelitii si sa supravegheze toate miscarile inamicului. Se intentioneaza, de asemenea, trimiterea in cosmos a unor sateliti de dimensiuni mai mici si care, prin urmare, sunt mai greu de supravegheat. Pentru diferite programe spatiale, Pentagonul si-a propus pentru 2016 un buget de 22 de miliarde de dolari. Alte cinci miliarde vor fi investite in exercitii cosmice.