Din suma totala solicitata, aproape un miliard ar urma sa fie consacrat unui sistem de detectare radar, cu baza in Alaska. Alte aproximativ 500 de milioane de dolari vor fi folositi pentru finantarea realizarii unei noi rachete de interceptare. Precizarea apartine fondatorului Missile Defense Advocacy Allliance, un ONG, Riki Ellison. Declaratia lui a fost confirmata de doua surse din Congresul SUA.

Aceasta cerere, care vine pe fondul presiunilor de reducere a bugetelor destinate apararii, ilustreaza ingrijorarea tot mai mare a Statelor Unite legata de dezvoltarea programelor de rachete militare in Coreea de Nord sau Iran, au precizat respectivele surse.

Comentand aceasta solicitare, agentia Reuters, citata de presa internationala, estimeaza ca demersul Pentagonului ar putea readuce in actualitate dezbaterile legate de miliardele de dolari cheltuite in ultimii 20 de ani pentru un proiect de racheta antiracheta, dezvoltat de Raytheon impreuna cu Boeing si Orbital Science Corp, dar care, prin testele efectuate pana acum, nu a convins.

„Avem nevoie de o racheta de interceptare, care sa functioneze cu adevarat”, au subliniat, pe de alta parte, surse parlamentare americane.