Ca o noutate, motivarea cuprinde şi fotografii care surprind instalaţii ruginite, vândute către Electrica şi care în acte apar ca fiind noi.

'(...) pentru niciuna din cele 46 de acte materiale ce reprezintă tranzacţii comerciale realizate între SISEE Electrica Moldova şi firmele din grupul Fene, SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Tehnorom SRL şi SC Euro Plus SRL nu s-a putut reţine atribuirea în condiţiile legii a contractelor de achiziţie publică, fiind fie ignorate cu desăvârşire dispoziţiile legale, fie eludându-se complet anumite etape, ori încercându-se crearea unei aparenţe a parcurgerii etapelor procedurii achiziţiei publice', se arată în motivare.

Judecătorii mai spun că, din cele 46 de tranzacţii, în cazul a 32 nu a fost realizată procedura de achiziţie publică, nefiind întocmit niciun fel de document cu excepţia celor plasate în faza executării obligaţiilor reciproce deduse din convenţie, respectiv a facturii şi a documentelor de plată.

Pentru opt tranzacţii nu a fost parcursă procedura cererii de oferte şi nu au fost primite oferte de la mai mulţi furnizori, iar pentru şase contracte a fost realizată procedura de achiziţie publică, însă a fost folosită metoda 'mâinii moarte', prin care a fost trucată procedura cererii de oferte, fiind depuse oferte numai de firme din grupul Fene sau apropiate de acest grup.

Printre firmele care au participat la aceste licitaţii se află şi SC Construct Consult SRL, deţinută de actualul preşedinte al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, această firmă având acelaşi punct de lucru ca şi firmele din Grupul Fene.

'Modul de operare, ce a exclus orice alt participant exterior grupului de firme Fene, a generat existenţa unui monopol al acestora, pentru perioada 2002-2005, în privinţa furnizării de transformatoare şi întrerupătoare către SISEE Electrica Moldova', declară magistraţii.

Judecătorii mai arată că în contractele încheiate Electrica Moldova s-a menţionat faptul că produsele achiziţionate vor fi noi, însă transformatoarele şi celelalte instalaţii erau vechi, unele chiar de 10 - 30 de ani.

Acest lucru a fost posibil deoarece instalaţiile achiziţionate de la companiile lui Relu Fenechiu au fost recepţionate doar cantitativ, conform facturilor emise, fără a fi făcută şi recepţia lor calitativă, motiv pentru care nu s-a semnalat faptul că acestea nu sunt noi.

Faptul că transformatoarele erau vechi este confirmat şi de fotografiile făcute de DNA, instalaţiile şi componentele acestora fiind produse de către Electroputere Craiova în perioada 1970 - 1980 şi de TMD SA Filiaşi în perioada 1972 - 1988.

'Cuantumul ridicat al prejudiciului relevă nu numai un grad sporit de pericol social al infracţiunilor, dar şi un grad sporit de periculozitate al făptuitorilor care manifestau o desconsiderare evidentă a interesului general şi public, activitatea infracţională vizând modalitatea de cheltuire a banului public. Lipsa unui efort benevol în acoperirea prejudiciului evidenţiază, de asemenea, pentru toţi inculpaţii, lipsa unei căinţe în legătură cu desfăşurarea activităţii infracţionale. Conduita inculpaţilor în cursul procesului penal s-a înscris în aceiaşi parametri de negare a acţiunilor ilicit penale sau de încercare de diminuare a contribuţiei infracţionale ori a elementelor esenţiale angajării răspunderii penale', declară cei trei judecători de la instanţa supremă.

'Înalta Curte apreciază că analiza coroborată a ansamblului probator face dovada deplină a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor, fiind aptă să răstoarne prezumţia de nevinovăţie', mai spun judecătorii.

Pe 12 iulie, ministrul din acel moment al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ''Transformatorul'' la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

În acelaşi dosar, fratele ministrului, Lucian Fenechiu, a fost condamnat tot la cinci ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, aceeaşi pedeapsă primind şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la firma Europlus SRL Iaşi.

De asemenea, Ioan Turbatu şi Ioan Mărghidan, directori generali la SISEE Moldova, au fost condamnaţi la câte şase ani închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, iar Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, a primit pedeapsa cea mai mare de şapte ani de închisoare.

Instanţa i-a obligat pe Relu şi Lucian Fenechiu, Petru Andronache, Ioan Turbatu şi Mihai Bogdan Damian la plata în solidar a sumei de 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat achiziţii de la patru firme din Grupul Fene, fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970-1980.