"Europa a devenit de nedescifrat, sunt conștient de asta, distantă și, ca să spun lucrurilor pe nume, de neînțeles chiar și pentru statele" membre, a declarat Hollande într-un discurs televizat. "Asta nu poate dura la nesfarsit. Europa trebuie să fie simplă, clară, pentru a fi eficientă acolo unde este dorita și să se retragă de acolo de unde nu este nevoie de ea", a estimat liderul la la Elysee.

In ultimii doi ani, a continuat seful statului francez, Uniunea Europeană, care a fost la un pas de ruptura, a reușit să treacă peste criza din zona euro, dar cu pretul "austerității, care a sfârșit prin a descuraja cetățenii".

"De aceea, nu mai departe de mâine, voi reafirma la Consiliul European că prioritatea o reprezintă creșterea economică, locurile de muncă, investițiile", a promis Hollande.

In opinia lui, "Europa nu poate avansa fără Franța, iar viitorul Franței este în Europa". "Sunt european", a pus el. Iar "datoria mea, este să reformez Franța și să reorientez Europa", a subliniat liderul de la Paris.