Institutiile poloneze de reglementare au cerut Raiffeisen să constituie un portofoliu de credite ipotecare denominate în franci elveţieni şi să structureze vânzarea băncii sub forma unei combinaţii între vânzarea unui pachet de acţiuni şi o ofertă publică iniţială.

Grupul austriac intenţionează să urmeze GE în vânzarea subsidiarei sale din Polonia şi de asemenea majoritatea creditelor sale ipotecare sunt denominate în valută, cele mai multe în franci elveţieni. Deoarece autorităţile de reglementare se opun tranzacţiilor în care astfel de portofolii sunt vândute investitorilor deja prezenţi în Polonia, GE a păstrat în bilanţurile sale creditele ipotecare în valută atunci când şi-a vândut subsidiara din Polonia către Alior Bank.

În urmă cu patru ani, Raiffeisen a acceptat să listeze cel puţin 15% din acţiunile Raiffeisen Bank Polska la Bursa de la Varşovia şi este presat să combine această listare cu planificatei vânzare până la termenul limită din iunie. Momentul este delicat, în ultimele luni acţiunile băncilor poloneze au scăzut semnificativ la Bursă, după noile taxe impuse de noul Guvern de la Varşovia şi a planurilor de convertire în zloţi a creditelor ipotecare în valută.

Grupul austriac negociază cu autorităţile de reglementare şi rămâne deplin angajat în privinţa listării la Bursă, a afirmat directorul general al RBI, Karl Sevelda.  Obligaţia investitorului era să listeze Raiffeisen Bank Polska la Bursa de la Varşovia. Obligaţiile trebuie tratate cu seriozitate, a afirmat Lukasz Dajnowicz, purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare.

Portofoliul de credite ipotecare în valută al Raiffeisen Bank Polska era echivalentul a aproximativ 16 miliarde de zloţi (4,1 miliarde de dolari) la sfârşitul anului trecut, reprezentând 87% din totalul împrumuturilor ipotecare, scrie agerpres.