Incheiata luni, 22 decembrie, operatiunea de majorare de capital a ridicat valoarea constructorului chinez la aproape 45 miliarde de dolari (36,7 miliarde de euro).

Printre investitorii implicati figureaza fondul All-Stars Investment, specializat in tehnologii noi, alaturi de firma financiara rusa DTS Global si fondul suveran din Singapore GIC, deja actionar la Xiaomi.

Jack Ma, cel mai bogat om din Asia si patronul grupului Alibaba, liderul pietei chineze al comertului online, a contribuit si el la aceasta majorare de capital, precum si o societate de investitii afiliata companiei sale, Yuefeng Capital.

Fondat in 2010, Xiaomi s-a impus de la bun inceput, gratie telefoanelor sale inteligente si tabletelor puse in vanzare la un pret extrem de accesibil si oferind functionalitati asemanatoare aparatelor concurente.

Potrivit cabinetului de consultanta Gartner, intr-un singur an, Xiaomi a castigat 3,7% din piata mondiala de resort, cota contructorului chinez ajungand, astfel, la 5,2%. Cabinetul IDC a plasat Xiaomi pe pozitia a treia, dupa Samsung si Apple.