Un raport al ANPC din 2012 arată că, în România ultimilor 5 ani, peste 40% din carnea de pe piaţă a conţinut sare in exces, amidon peste limita maximă admisă, dar şi apă, crescând greutatea produsului cu până la 50%. La bulgari, măsura guvernului a venit după ce controlele au dovedit că pe piaţa locală există pui care conţin şi 25 % apă. 

 
Conform unei hotărâri de Guvern, în Bulgaria a fost interzisă vânzarea cărnii de pui injectată cu apă. Această hotărâre a luat prin surprindere marile lanţuri de magazine, dar şi pe producători care au cantităţi mari de carne pe stoc. Cei care nu reuşesc să vândă carnea până pe 20 februarie, sunt obligaţi să o distrugă sau sa o doneze către băncile de alimente. Magazinele deja au trecut la promoţii şi vând carnea la preţuri derizorii. 
 
După intrarea în vigoare a legii, fiecare producător de carne de pui din Bulgaria trebuie să livreze carne cu un conţinut de apă de cel mult 4,3 %. 
 
În România, statisticile arată că produsele locale au întrecut cele mai critice constatări ale bulgarilor. Puii româneşti conşin şi peste 30 % soluţie de saramură. Inspectorii au descoperit că producătorii injectează atât mezelurile, cât şi carnea crudă, pentru ca astfel să cântărească mai mult, să-şi păstreze culoarea şi aspectul de „proaspăt”.
 
Un raport al ANPC pe 2011 arată că un produs din trei a fost încărcat artificial. Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului susţin că au găsit nereguli la 80% dintre producătorii de preparate din carne.
 
Producatorii se apăra spunând că respectă normele europene.
 
Injectarea este permisa în Uniunea Europeană doar la carnea de pui şi numai în proporţie de 5%, doar dacă acest lucru este specificat pe etichetă. La cea de porc şi de vită procedeul este interzis pentru că se consideră că produsul a fost falsificat.
 
Periculos pentru sănătate?
 
Profesorii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti explică însă că procedeul conservării cărnii în saramură nu pune în pericol sănătatea şi că este vechi de milenii – diferenţa este că cel tradiţional se face în cel puţin 10 zile. Pentru a scurta procesul, producătorii folosesc maşini industriale de injectat soluţii formate din de apă şi sare. Aşadar, injectarea cu apă aduce pagube la buzunar, dar nu şi sănătăţii noastre,
 
De ce scrie pe etichete „Fără hormoni de creştere”?
 
Cu ani în urmă s-a constatat că folosirea făinurilor de peşte în hrana păsărilor duce la o creştere accelerată în greutate. Folosirea antibioticelor le creşte pofta de mâncare şi determină, de asemenea, creşterea accelerată a păsărilor. Consumul cărnii tratate cu antibiotice distrugere imunitatea, iar omul nu mai este apărat de medicamente când acestea sunt luate pentru tratamentul propriu.
 
De aceea, hormonii de creştere în carnea de pasăre sunt interzişi în Europa. Într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare se precizează că: „Încă din anul 2007, ANSVSA a implementat legislaţia Europeană specifică privind interzicerea administrării în hrana păsărilor a făinurilor de origine animală (cu excepţia făinii de peşte), aditivilor alimentari şi hormonilor de creştere“. Această afirmaţie este susţinută de preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, Ilie Van: „Nu folosim niciun fel de substanţe în hrana păsărilor pentru a le stimula creşterea. Nu sunt doar interzise de lege, dar nici măcar nu se găsesc pe piaţă. S-au folosit cu ani în urmă în Statele Unite, dar niciodată în Europa sau în România. A utiliza aceste substanţe este ca şi când ai face trafic de droguri.“