"Am fost surprinsi cand am descoperit concentratii atat de ridicate de plumb si cadmiu pe partea exterioara a paharelor si altor vase, dar si pe manerul lor. Utilizarea indelungata a acestui gen de vesela poate genera mari probleme de sanatate, motiv pentru care producatorii trebuie sa adopte masuri urgente", a declarat Andrew Turner, de la Universitatea Plymouth, din Marea Britanie.

Continutul mare de plumb, arsenic si alte elemente in apa, conducte de apa, vesela si alte obiecte de uz casnic conduc frecvent la dezvoltarea unor dereglari majore in activitatea creierului si a organismului. Numerosi istorici cred, printre altele, ca traditia utilizarii vaselor de plumb ar putea fi una dintre cauzele decaderii Romei antice.

Folosind cea mai avansata tehnologie de laborator, Turner si colegii lui au descoperit o concentratie extrem de ridicata, de zeci, ba chiar de mii de ori mai mare decat normele admise, de metale grele in compozitia chimica a vopselor folosite de companiile industriale in aplicarea de desene si fotografii pe suprafata paharelor, borcanelor sau cestilor de sticla.

S-a constatat, de asemenea, ca aceasta concentratie depinde de culoare si de tipul de vopsea. Spre exemplu, in nuantele de rosu, oranj, galben si verde s-au gasit cantitati mai mari de cadmiu si plumb, spre deosebire de alt care este mai putin toxica. S-a stabilit, de asemenea, ca aceste concentratii de metale grele se regasesc nu numai in vesele importata din China, dar si in cea produsa de fabricanti europeni.