Este rezultatul nedorit al mai mutor teste clinice efectuate de cercetatorii Universitatii din New York. Astfel, ei au reusit sa demonstreze ca excesul de bauturi carbogazoase dulci antreneaza procese ireversibile in organismul omului.

Procese care, atrag atentia autorii respectivelor experimente, apar inclusiv in diferite sectoare ale sistemului nervos. Iar responsabili de aceste fenomene nu sunt indulcitorii artificiali sau dioxidul de carbon, ci colorantii.

Prin urmare, oamenii de stiinta recomanda reducerea consumului de bauturi carbogazoase dulci si controale medicale periodice pentru depistarea oricaror afectiuni medicale in faza encipienta.

Nu este pentru prima data cand specialistii atrag atentia asupra efectelor nedorite determinate de bauturile carbogazoase. In 2013, spre exemplu, un grup de cercetatori din Sidney au demonstrat, in cadrul unui experiment efectuat pe rozatoare, ca respectivele bauturi modifica proteinele din creier, antrenand o stare accentuata de neliniste si agitatie.

In total, jurnalistii de la Daily Mail au calculat ca anual bauturile carbogazoase dulci "ucid" aproximativ 200.000 de persoane. Ziaristii citeaza un studiu pe aceasta tema, care dateaza din 2010. Potrivit lucrarii, 133.000 de persoane au decedat de diabet, 44.000 din cauza unor probleme cardiace, iar 6000 au murit de cancer, boli generate de un consum exagerat de bauturi carbogazoase.