Succesul reformatorilor ucraineni poate deveni un periculos pentru presedintele Rusiei, Vladimir Putin. De ce? Pentru ca, explica Forbes, liderul de la Kremlin se teme de vecinatatea unei tari cu rezultate bune pe calea democratizarii, mai ales daca respectivul stat este o fosta republica sovietica, pornita la drum cu aceeasi mostenire ca si Rusia.

"De aceea Moscova comaseaza trupe la granita cu Rusia, lansand atacuri distrugatoare. Un vecin realizat din punct de vedere economic si democratic, ar demonstra esecul lamentabil al Moscovei in lupta impotriva coruptiei, ineficienta ei pe fondul sanctiunilor internationale", este de parere autorul articolului din Forbes.

Merita mentionat ca, recent, Financial TImes a laudat pasii facuti de Kiev in domeniul reformelor, afirmand ca "Ucraina se afla pe drumul cel bun". Printre argumentele oferite in sprijinul afirmatiilor sale, cotidianul britanic nota ca premierul Arsenie Iatseniuk, trecand peste criticile care il invaluie din toate directiile, a reusit sa-si formeze o echipa de manageri si tehnograti profesionisti.

Mai mult, el nu s-a temut sa invite straini, care s-au remarcat prin masurile adoptate in estul Europei. Astfel, din guvern fac parte un fost director al Microsoft in Ucraina, un fost economist al ING Bank si Ernst&Young, tineri specialisti care au studiat in Statele Unite si la cele mai prestigioase universitati ale lumii.

Pe de alta parte, acelasi Financial Times nota, in ajunul summitului UE-Ucraina si a conferintei internationale de sustinere a Ucrainei, reuniuni desfasurate la Kiev, ca responsabilii europeni si nu numai vor cere autoritatilor de la Kiev sa grabeasca indeplinirea acordurilor de la Minsk, pentru a nu oferi Moscovei pretext pentru declansarea unui nou razboi.