Peste 1.000 de ruşi se află în rândurile grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev, într-un interviu apărut luni în ziarul Kommersant.

''Sunt mii de luptători din diferite state. Şi din Rusia, şi din Asia centrală, şi din Europa occidentală, şi din SUA. Din Rusia sunt peste 1.000'', a indicat Patruşev.

''Mulţi din cei plecaţi din Rusia şi din republicile din Asia centrală participă la acţiuni de luptă pe teritoriul Siriei. Cel mai mare pericol va fi la întoarcerea acestora în ţară'', a avertizat Nikolai Patruşev, calificând Statul Islamic ca fiind unul din cele mai mari pericole pentru securitatea Federaţiei Ruse şi a vecinilor săi.

El a adăugat că oprirea afluxului de luptători voluntari în rândurile jihadiştilor nu este posibilă deocamdată. 'Acest aspect este legat de standardele duble. Când luptă împotriva lui Assad, teroriştii sunt consideraţi legitimi, dar dacă acţiunile lor lovesc în interesele americane, atunci ei sunt bombardaţi. Până când (americanii) nu vor înceta aceste jocuri, totul va continua'', a afirmat Patruşev.

Oficialul rus a apreciat totodată că plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad va permite Statului Islamic să controleze în totalitate teritoriul Siriei. 'Dacă Assad este acum înlăturat, tot teritoriul Siriei va cădea în mâinile Statului Islamic. Cine se va opune acestei structuri?', a mai declarat secretarul Consiliului rus de Securitate.

Directorul Centrului antiterorist al Comunităţii Statelor Independente (CSI), Andrei Novikov, estima săptămâna trecută la aproximativ 2.000 numărul ruşilor ce luptă în rândurile grupării jihadiste în Siria şi în Irak, în timp ce estimările experţilor indică 5.000 de luptători din Rusia.

În ultimele săptămâni, mai mulţi tineri ruşi au plecat spre Siria, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, atrăgând atenţia asupra unui 'fenomen periculos', scrie agerpres.