Peste o mie de persoane din cinci localităţi din judeţul Galaţi sunt izolate, joi, din cauza viscolului, iar un drum naţional este blocat, în timp ce în judeţul Vrancea opt mii de locuinţe nu sunt alimentate cu energie electrică în urma avariilor la reţelele de electricitate.


Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Galaţi, cinci localităţi din judeţ sunt izolate după ce mai multe sectoare de drum judeţean au fost înzăpezite. Este vorba despre localităţile Cârlomaneşti, Roşcani, Pleşa, Slivna, Cruceanu şi sectoarele de drum DJ 240 Cârlomăneşti-Cerţeşti, DJ 242 A Rădeşti-Bereşti-Găneşti, DJ 242 B Pleşa-Bereşti, DJ 42 C Pleşa-Aldeşti, DJ 242 D Suceveni-Băneasa, DJ 242 E Băneasa-Roşcani-Oancea, DJ 251 G Vârlezi-Corni, DJ 251 H Corod-Valea Mărului, DJ 252 H Tecuci-Furceni, 252 I Poiana-Vişina, DJ 254 Iveşti-Călmăţui.

În localităţile respective locuiesc peste o mie de persoane. La ora transmiterii acestei ştiri, traficul pe drumul naţional 24D Galaţi - Cuca-Bălăbăneşi a fost blocat, întrucât sunt sectoare de drum pe care se circulă doar pe o singură bandă din cauza ninsorilor, existând riscul ca autoturismele să rămână înzăpezite. "Se lucrează pe acest segment cu trei autobasculante cu lamă, o volă şi o autofreză, dar intervenţia este foarte mult îngreunată de viscolul puternic", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Patrica Paţilea.

De asemenea, în municipiul Galaţi, mai multe blocuri şi sedii ale unor instituţii nu au căldură şi apă caldă după ce o conductă s-a spart. Astfel, sunt afectate 11 blocuri din zona centrală a oraşului, sediul unei foste policlinici în care se află acum cabinete medicale private şi imobilul în care învaţă studenţii Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos". În judeţul Vrancea, peste 8.000 de locuinţe nu sunt alimentate cu energie electrică joi, din cauza avariilor în reţelele de electricitate, provocate de viscol.

Conducerea Sucursalei de Distribuţie Electrica Focşani a declarat că ultima situaţie arată că 21 de localităţi nu au energie electrică, cele mai mari probleme fiind la staţia de transformare Tătăranu. "Intervenim cu 21 echipe şi 19 maşini. În acţiune avem şi sprijinul Armatei care ne-a pus la dispoziţie două şenilate pentru a interveni în zonele greu accesibile", a afirmat directorul Sucursalei Focşani, Dumitru Dănilă.

Traficul rutier pe trei drumuri naţionale şi şapte drumuri judeţene din Vrancea era închis, joi dimineaţă, din cauza viscolului puternic, măsura fiind luată preventiv de autorităţile judeţene pentru a preveni blocajele. Codul portocaliu va fi prelungit până la ora 19.00 pentru judeţele Vrancea şi Buzău, pentru celelalte zone urmând ca această avertizare să fie ridicată, a anunţat la Guvern conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

ANM a anunţat, joi dimineaţa, că avertizarea cod portocaliu de viscol a fost prelungită până la ora 13.00 în judeţele Brăila, Buzău şi Ialomiţa şi până la ora 10.30 în Galaţi şi Vrancea.