Conform raportului dat publicităţii joi la Bruxelles, în UE au fost depistate, anul trecut, 73 de substanţe psihoactive noi, faţă de 49 în 2011 şi 41 în 2010.

Denumite de cele mai multe ori drept "droguri legale", aceste substanţe sunt aduse pe continent, sub formă de pulberi, în special din India şi China. În Europa, ele sunt transformate în produse finale destinate consumatorilor, o parte a lor fiind vândute, înşelător, ca fiind ecstasy, amfetamină sau cocaină, scrie Mediafax.
  
Noile droguri din categoria substanţelor psihoactive se bucură de numeroase "spaţii" de comercializare pe internet. Potrivit monitorizărilor la nivel european, numai în 2012 au fost identificate pe internet aproape 700 de magazine cu "droguri legale".

Conform estimărilor, în UE şi Norvegia  se consumă anual aproximativ 2.500 de tone de canabis, cantitate a cărei valoare de comercializare se situează între 18 şi 30 de miliarde de euro.
  
România se numără printre cele şase ţări din UE unde consumul de canabis are o rată de răspândire de sub 10% la nivelul populaţiei adulte.

Cele mai importante pieţe pentru haşiş sunt Italia, Spania şi Franţa, iar pentru marijuana - Marea Britanie şi Germania.
  
Producţia acestui drog în interiorul UE a crescut, fiind dificil de detectat, iar traficul este tot mai greu de împiedicat, cu o rată de succes de circa 30% pentru haşiş şi sub 10% pentru marijuana.