Rezultatele studiului indică faptul că peste 30% dintre români nu ştiu cât plătesc pentru asigurarea obligatorie de sănătate, iar mai mult de 80% ştiu foarte puţin despre avantajale pe care le oferă acest tip de asigurare.


Rezultatele demonstrează că românii au foarte puţine informaţii referitoare la asigurarea de sănătate obligatorie şi beneficiile acesteia. Atunci când au fost întrebaţi dacă ştiu cât plătesc lunar pentru acest serviciu, 38% au răspuns negativ, în timp ce 62% dintre respondenţi au ştiut valoarea exactă.
În ceea ce priveşte drepturile contribuabililor, situaţia nu este la fel de clară: doar 18% îşi cunosc exact beneficiile, în timp ce 82% ştiu foarte puţin, sau chiar deloc, despre avantajele pe care le oferă asigurarea obligatorie de sănătate.

“Cred că aceste cifre sunt alarmante, deoarece românii ar trebui să ştie exact ce primesc pentru sumele pe care le plătesc lunar. Această situaţie este determinată pe de o parte de lipsa de interes a populaţiei şi pe de altă parte de lipsa de informaţie. Această situaţie nu va apărea niciodată însă cu o asigurare privată de sănătate. În acest caz toate beneficiile şi avantajele sunt exprimate foarte clar şi fiecare persoană ştie exact pentru ce anume cheltuieşte. Asigurarea privată de sănătate este o soluţie viabilă în zilele noastre, iar îngrijirea medicală profesională combinată cu asistenţa medicală şi consilierea pot face diferenţa atunci când apare o problemă de sănătate”, spune Zahal Levy, Preşedinte MediHelp International.

Studiul a fost realizat online, la începutul anului 2013, pe un eşantion de 3268 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, care trăiesc în mediul urban.